Сага за Инглингите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сага за Инглингите
Ynglinga saga
Илюстрация от Сага за Инглингите от 1899 г.
Илюстрация от Сага за Инглингите от 1899 г.
АвторСнори Стурлусон
Първо изданиеок.1230 г.
Исландия
Оригинален езикнордически
Сага за Инглингите в Общомедия

Сага за Инглингите (на исландски: Ynglinga saga) е легендарна сага, написана между 1220 и 1230 г. от исландския поет и историк Снори Стурлусон. Тя е включена в неговата знаменита Хеймскрингла и всъщност е първата глава от този исторически труд.

Сагата на Снори Стурлусон е основана до голяма степен на по-ранната скалдическа поема Инглингатал, която представлява списък на отчасти митичните и отчасти исторически доказаните стари шведски конунги от династията Инглинги, от която водят началото си и първите норвежки крале. Инглингатал разказва за 30-те предци на норвежкия конунг Рагнвал Хайдюмхааре, син на Олав Гайщад-Алв и племенник на Халвдан Черния. Към този списък от предци, за които се описва как са починали и къде са погребани, Снори Стурлусон добавя и четиримата владетели, които подчинили Гамла Упсала, старата столица на Инглингите. Тези владетели са Ньорде, Хаки, морският конунг Сьолви и Ивар Видфамне.

Географските райони, които Сага за Инглингите обхваща, са свързани не само със съвременна Швеция (където най-рано са се обособили Инглингите) и със съвременна Норвегия (където са преминали част от тях), но също така и с други страни, които викингите са успели да подчинят – Дания (Danmörk), Страната на саксите (Saxland), Източните страни (Austrveg – имат се предвид земите на изток от Балтийско море), Англия (England). Отделно от това в сагата са упоменати и Черната Страна (Bláland), Гардарики (Garðaríki - има се предвид Киевска Рус), Страната на Турките (Tyrkland), Финландия (Finnland), Естония (Eistland), Страната на Сарацините (Serkland), Йорсалаланд (Jórsalaland – Палестина), Свартахав (Черно море).

Северното Причерноморие на запад от р. Дон е наречено Страна на Ваните (Vanaheimr), а Страната на асите е Асаланд (Ásaland, Ásaheimr) със столица Асгард.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]