Снуре Стурлусон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Снори Стурлусон)
Направо към: навигация, търсене
Снуре Стурлусон
нордически скалд и историк

Роден
1179 г.
Починал
Рейкхолт, Исландия
Научна дейност
Област История
Снуре Стурлусон в Общомедия

Снуре Стурлусон[1] (исландски: Snorri Sturluson, 1179 - 22 септември 1241) е нордически скалд и историк. Освен това се изявява и като исландски политик. Днес е удостоен с няколко паметника в Исландия, най-известният от които е от Густав Вигеланд в Рейкхолт.

Родителите на Сноре са Стурла Тордарсон и Гудню Бьодварсдотир. Получава образование, подобно на рицарите в Средновековна Европа, от известен и добър учител – Йоун Лоптсон (1124-1197), който е описван като един от най-влиятелните и умни мъже в Исландия. Йоун Лоптсон произлиза от могъща фамилия, чиято родствена линия се връща назад чак до Халвдан Черния и които живеят в Оди - средновековен културен център на Исландия. Там Снуре се учи на четмо и писмо, както и на латински, теология, география и исландско право. След краткия си първи брак с богата млада дама в Боргарнес се мести през 1206 г. в Рейкхолт, където живее основно до края на своите дни. Снуре има 2 по-възрастни от него братя – Тордур и Сигхватур.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Снуре диктува своя творба на писар
Титулна страница на Прозаичната Еда

В Исландия няма истинско фамилно име, а само името на бащата (в днешни дни и на майката) заедно с думата „син“, съответно „дъщеря“, като трето или второ име. Оттук следва да се заключи, че Снуре Стурлусон (син на Стурла) трябва да се нарича просто Снуре. Името на скалда може да се превърне в глагол - „snarfla“ (в превод ръмжа).

Дори и днес името Снуре е предпочитано мъжко име в Исландия.

Творби[редактиране | редактиране на кода]

Снуре се смята за автор на Прозаичната Еда (наречена на исландски Снуре-Еда или още неправилно Млада Еда). Само най-старият ръкопис от четирите ръкописа, съставляващи творбата, носят името на поета. Защото тази част се появява едва след около 60 години подир смъртта на Снуре и защото отделните ръкописи са много различни един от друг (понеже творбата на Стурлусон е променена в учебник от преписвачите за нуждите на тогавашното обучение), е възможно не всички части от най-старите запазени преписи да са съставени от самия Снуре.

Прозаичната Еда се разделя в 4 части. Прологът и първата книга Гюлфагининг представляват въведение в скандинавската митология от евхемеристична гледна точка. „Скалдскапармал“ предлага подробно описание и разяснение за поетичните (скалдически) стилове, кенинги и хайти. Последната незавършена (вероятно поради насилствената смърт на автора) част е „Хататал“.

Снуре със сигурност е и автор на „Хеймскрингла“ - историята на норвежките крале. Някои предполагат, че той е автор и на сагата „Егилс“ заради големи прилики в стила в нея и в „Хеймскрингла“. Все пак тези аргументи не са особено убедителни.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Снуре е изключително успешен като политик, а неговият род Стурлунги е един от най-мощните в страната. Самият той на 2 пъти получава влиятелната позиция в исландския парламент (Алтинг) - законоговорител, чиято функция е да запаметява законите и да ги цитира, когато е нужно. Всъщност ненапразно времето, в което Снуре живее, е известно като времето на Стурлунгите в исландската история.

През лятото на 1218 Снуре плава от Исландия към Норвегия. Там той посещава своя приятел Ярл Скули и остава за през зимата, а следващото лято е на посещение при Ескил Магусон и неговата съпруга Кристина Нилдсдотир Блейк в Скара. И двамата имат кръвна връзка с кралското семейство.

Няколко години, след като Снуре се връща в Исландия, Ярл Скули се включва във фаталния за него бунт срещу норвежкия крал Хокон IV Хоконсон. Кралят предполага, че и самият Снуре е изиграл някаква роля в организирането на въстанието, заради което изпраща убийци, които погубват скалда в Рейкхолт заедно с няколко от синовете му.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Wolfgang Beck: Snorri Sturluson. Der Mythos des Nordens. в Ulrich Müller, Werner Wunderlich : Mittelaltermythen Band 4: Künstler, Dichter, Gelehrte. UVK Verlagsgesellschaft mbH, Konstanz 2005, ISBN 978-3-8966956-9-7
  • Ivar Eskeland: Snorri Sturluson: Ein biografi. Grøndahl og Dreyers Forlag, Осло 1992; ISBN 978-8-2504195-1-3
  • Halvdan Koht: Snorre Sturlason. в Norsk biografisk Leksikon. том XIV. Осло 1962
  • Sverrir Tómasson: Snorri Sturluson. в Herbert Jankuhn, Heinrich Beck и Reallexikon der Germanischen Altertumskunde. том 29. издателство Walter de Gruyter, Берлин, Ню Йорк 2005; ISBN 978-3-1101836-0-3

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Финдайзен, Йорг-Петер. Швеция. От наченките до наши дни. София, Рива, 2008. ISBN 9789543201761. с. 39.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]