Направо към съдържанието

Дейвид Аркет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дейвид Аркет
David Arquette
американски актьор
16 септември 2009 г.
Роден
Бентънвил, САЩ

Религияхристиянство
юдаизъм
Актьорска кариера
Активностот 1990 г.
Семейство
Братя/сестриПатриша Аркет
СъпругаКортни Кокс (1999 – 2013)
ДецаКоко Аркет

Уебсайт
Дейвид Аркет в Общомедия

Дейвид Аркет (на английски: David Arquette) е американски актьор, режисьор, професионален борец, филмов режисьор, продуцент, сценарист и моден дизайнер, роден на 8 септември 1971 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Бентънвил, Вирджиния, в семейството на актьора Луис Аркет. Дядо му по бащина линия Клиф Аркет също е популярен актьор и комедиант. Той е най-малкото от петте деца в артистичното семейство Аркет, сестрите му Розана Аркет, Патриша Аркет и Алексис Аркет, и брат му Ричмънд Аркет.

На 12 юни 1999 г. Дейвид се жени за Кортни Кокс, актриса, популярна от сериала „Приятели“, от която има дъщеря (Коко Райли). Част е от Управителния съвет на Feeding America – най-голямата американска благотворителна организация за борба с глада. През 2000 г., след участие във филм, продуциран от Световния кеч шампионат, започва да участва в шоувечерите, организирани от нея. Става даже шампион и участва в няколко сблъсъка на ринга, преди да се „оттегли“ от кеча.

Актьорска кариера[редактиране | редактиране на кода]

Най-големият професионален успех на Дейвид Аркет е участието му в хорър-четирилогията „Писък“ в ролята на полицая Дюи Райли. На снимачната площадка на филма Дейвид среща и бъдещата си съпруга Кортни Кокс. През 2003 г. двамата участват заедно и в реклама на „Кока-Кола“.

През 2007 г. участва в телевизионния сериал In Case of Emergency, а през 2006 г. режисира и първия си филм The Tripper (хорър). През 2011 г. се превъплъти отново в ролята на Дюи Райли в четвъртия пореден „Писък“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]