Дижонска катедрала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Катедрала „Св. Бенигнус“
Cathédrale Saint-Bénigne de Dijon
Карта Местоположение в Дижон
Вид на храмакатедрала
Страна Франция
Населено мястоДижон
Религиякатолицизъм
Архитектурен стилготика
Изграждане1280 и 1325
РеликвиМощи на Св. Бенигнус
Катедрала „Св. Бенигнус“ в Общомедия

Катедрала „Свети Бенигнус“ (на френски: Cathédrale Saint-Bénigne de Dijon) е катедралата в Дижон, национален паметник на културата на Франция, една от основните забележителности на града. Сградата на готическата катедрала е построена между 1280 и 1325 г. и е осветена на 9 април 1393 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Катедралата е построена в готически стил между 1280 и 1325 г. на мястото на по-стара църква, вероятно датираща от V-VI век, пострадала от пожари и земетресения. Осветена е на 9 април 1393 г. в чест на свети Бенигнус, раннохристиянски светец, който е убит на територията на Бургундия. Под ръководството на Хуго Аркски от знатен местен род изграждането започва сравнително бързо, но след смъртта му през 1300 г. строителството се забавя.

В катедралата се намира част от мощите на Св. Бенигнус и там съьо е погребан Филип III Добрият, херцог на Бургундия.

Екстериор[редактиране | редактиране на кода]

Гаргойли и слънчев часовник[редактиране | редактиране на кода]

Гаргойлите са скулптури в края на стрехите и улуците на катедралата. През тях се оттича дъждовната вода от покривите. Те следва да отвеждат количеството от стичащата се вода, доколкото е възможно от стените на катедралата, като по този начин я запазват от влага. Те често са под формата на фантастични животни, вечно с отворена уста и затова често с плашещ или ожесточен вид. Тяхната позиция обикновено е хоризонтална или наклонена, а понякога завършват с кръгло лице, насочено надолу и навън, за да се улесни потока на преминаващата през тях вода. Някои са с човешки образ. Всички са много различни. Те са създадени от много художници, които дават воля на въображението си. Разнообразието изглежда почти безкрайно.

Интериор[редактиране | редактиране на кода]

Изгледи от криптата[редактиране | редактиране на кода]

Панорамен изглед от криптата

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Дижонский собор“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​