Готическа архитектура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фасада на Реймската катедрала, Франция
Интериор с два розетни прозореца в западната част на Реймската катедрала

Готическата архитектура е стил, който процъфтява по време на Късното средновековие. Той еволюира от романската архитектура и е наследен от архитектурата на Ренесанса. Стилът възниква през 12 век във Франция и продължава до 16 век, като през този период е бил известен като „франкски творби“ (Frankish work, Opus Francigenum). За първи път терминът Готика се появява в края на Ренесанса. Неговите характеристики включват островърхи (стреловидни) арки, ребрени сводове, подпорни елементи като аркбутан и контрафорс, многостволни каменни колони, украса с каменни дантели по стените и прозорците, витражи и розети и др.

Готическата архитектура е стилът, характерен за много от най-забележителните катедрали, абатства и църкви на Западна Европа. Той е и стилът, в който са изградени много замъци, дворци, кметства, помещения (зали) на различни гилдии, университети и в по-малко значима степен, частни жилища.

Предпоставки[редактиране | редактиране на кода]

Катедралата в град Лан, Белгия. План
Състояние на катедралата „Св. Вит“ към 1887 г.

През втората половина на X век, се слага края на изтощаващото силите на Европа военно противопоставяне с норманите и маджарите. Във Франция се възобновява строителството на абатства и манастири, служещи по това време за главни центрове на знание и образование.

Романската и готическата архитектура са невъзможни без архитектурния опит на предшествениците и натрупаните от тях математически знания. Методът на геометрическите пропорции преобладава, благодарение на опита на античните математици, произведения на които активно се превеждат в средновековна Франция. Геометрията поразява въображението на средновековните художници като универсално средство за познание и моделиране на вселената.

За издигането на величествена готическа катедрала е необходимо да се проучат близостта и наличието на залежи от камък, пясък, вар, дървесина, а така и наличие на олово, с пластини от което покриват по дължина готическите покриви. Всички тези условия са факт във Франция, Испания, Великобритания, Чехия, Италия.

Дървото не е подходящо за огромните съоръжения. Честите пожари ограничават използването на този материал. Камъкът става предпочитан материал при създаването на сакрални съоръжения, крепости и замъци на феодалите. Във Франция за източник на бял камък служи кариерата в близост до Турне, откъдето камъкът и обработените детайли се пренасят в Пикардия, Артоа, Шампан и даже в Англия.

Строителството е немислимо без съответстващия му инвентар: железни инструменти, механични пили, подемни конструкции, големи дървени колела за доставка на строителни материали на значителна височина. Широкото използване на тези колела и други инженерни устройства е отразено в книжните миниатюри, също и в картините на Ян ван Ейк и Питер Брьогел Стария. Счупени или случайно запазени колела от тези времена са вече отдавна музейни експонати.[1]

По време на Развитото средновековие, градовете стават центрове на паричните и комерсиални операции на производството и занаятите. Възникват и разцъфтяват професионалните гилдии и цехове. Материалното обогатяване на религиозно настроените слоеве от населението и свещеничеството спомага за насочването на значителни материални ресурси именно за издигането на паметници на култовата архитектура.

Строителството на готически храмове продължава много десетилетия, но това не възпрепятства религиозния живот. Издигането на олтарната част и хора позволява да се извършва богослужение и в недостроен храм. Върху страничните стълбове на катедралата се полага покривна конструкция, под която, спокойно и без да се бърза, се изграждат каменният свод и подовото покритие, поставят се стъклата и се изработват витражите. Като пример, катедралата Свети Вит в имперската столица Прага векове се състои само от олтарната част и южната кула. Нейните западни кули и сводове се дострояват едва през в XIX век.

Поява във Франция[редактиране | редактиране на кода]

План на абатството в Клюни през ХІІІ век

Готиката се заражда в северната част на Франция (Пикардия, Ил дьо Франс) в средата на XII век и достига разцвет през първата половина на XIII век.

Център на религиозните реформи в средновековна Франция е абатство Клюни – най-старият манастир на ордена на бенедиктинците в Бургундия. Библиотеката на манастира наброява 570 манускрипта и е сред най-големите в тогавашна Европа. Именно тук отделят голямо значение на укрепването на църквата като духовно учреждение и разработват свой тип базилика, която най-добре да съответства на условията на реформираната католическа литургия.[2]

За кръстник на готическия стил се счита влиятелният и могъщ абат Сугерий, който през 1135 – 1144 г. преустройва съществуващата църква в абатство Сен Дени в базилика. Традиционно е прието да се счита, че именно с тази сграда започва епохата на готиката в Европа. Сугерий пише, че високият, залят със светлина храм е призван да символизира безбрежната светлина, изходяща от Бога. Скоро след Сен Дени новият стил е приложен при изграждане на катедралите Света Богородица в Париж (започната през 1163) и Ланската катедрала (започната през 1165).[3]

Норманска готика[редактиране | редактиране на кода]

Готиката в Нормандия (с влияние и в Бретан) широко използва достиженията на Ил дьо Франс, но остава вярна на традицията на романската архитектура. Норманските катедрали имат дебели романски стени, които се разчленяват на няколко слоя и са допълнително украсени. Типичното вертикално сечение на стените се състои от аркади (често двойни), галерии и горен ред прозорци. Западните фасади се подчиняват на схемата на норманската „хармонична“ фасада. Вместо розета на западната фасада често се поставят заострени прозорци, както е при английската готика. Кулата над средокръстието се явява задължителен атрибут в норманските катедрали.

Сред най-известните готически катедрали на Нормандия следва да се споменат: „Св. Стефан“ в Кан, основана от Уилям Завоевателя; катедралите „Нотр Дам“ в Кутанс, катедрала Еврьо, Байо; Руанска катедрала, абатство „Сент Уан“ и църква „Сен-Маклу“ в Руан.

Примери

Френските катедрали, както и тези в Германия и Белгия, често са много високи, както вътре, така погледнати отвън. Трансептите са къси. На западните фасади във Франция почти винаги имат три врати, розетен прозорец и две кули. Често фасадите са с врати на трансептите както и предната западна част.[4]

Готическа архитектура в Англия[редактиране | редактиране на кода]

  • ранноанглийска готика (края на 12 в. – средата на 13 век)
  • геометрически-криволинейна (средата на 13 – средата на 14 век)
  • перпендикулярна (средата на 14 век – 16 век).

Планове на готически катедрали в Англия[редактиране | редактиране на кода]

Готика в Германия[редактиране | редактиране на кода]

Германската готика се развива под влияние на готиката на Франция, но има регионални особености. Недовършените романски постройки се дострояват в новия стил или им се добавят само готически детайли и елементи, без да се изменя конструктивната база на съоръжението. Възникват редица храмове от романо-готически, преходен стил, без да са лишени от изразителност, монументалност и достатъчно различни от готическите сгради във Франция, Испания, Британия. Сред значимите от този период са:

Постепенно германската готика придобива сила и индивидуалност, която се проявява както чрез заимствани френски образци, така и чрез оригинални, местни. Сред първите храмове, имащи готически черти, е църква „Дева Мария“ в град Трир (началото на 1230 година). Тя е центрична по план, в основата на която е положен равностранен кръст. Издължена е само олтарната част. Украса на църквата са две кули във всеки от ъгъл на кръста. Подобно разположение на кулите не познава даже класическата за готиката страна – Франция. Изобретението на неизвестния немски майстора става шедьовър. Други ранни творения на немската готика са църквата „Св. Екатерина“ в Марбург (началото на 1235 г.) и Магдебургска катедрала (начат в 1209).

Готика в Италия[редактиране | редактиране на кода]

Изкуството заема особено място в съзнанието и дейността на малките херцогства на Италия. Не само сакралната архитектура, но и създаването на бронзови монументи, обществено значими светски съоръжения, фрески, икони привличат вниманието, както на обикновените граждани и търговци, така и правителствените чиновници или аристократите, които търсят политическа поддръжка и популярност.

Най-типичен пример за готическа архитектура в Италия са Миланската катедрала и Сиенската катедрала.

Италианските готически катедрали използват много цвят, както отвън, така и отвътре. Фасадите често са украсени с мрамор отвън. Вътрешността е цветна, като стените често са боядисани, а колоните и сводовете често са в ярки цветове. Има и мозайки със златни фонове и красива теракота с геометрични мотиви. Фасадите често имат открита веранда с кръгъл прозорец над нея. Често куполът е разположен в центъра на сградата. Камбанарията е отделена и не е прикрепена към сградата, защото в Италия има доста земетресения. Прозорците не са толкова големи, както в Северна Европа и, въпреки че често се срещат стъклописи, предпочитаната декорация на църквите са фреските (стенописи).

Късна готика[редактиране | редактиране на кода]

Готическа резиденция на римския папа в Авиньон в южната част на Франция.

Крупните строителни работи са преустановени във връзка с разпространението на „черната смърт“, страшна епидемия от чума, обханала Западна Европа в средата на XIV век. Готическата естетика се отличава с религиозна насоченост и повишена духовност. Епидемията от „черната смърт“, обратно, привнася хаос и в религиозния, и в социалния живот. Изплашените духовни пастири могат да предложат само молитви и покаяния за греховете. Сред градовете, най-много пострадали от епидемията, е папската столица Авиньон.

Западните портали на Амиенската катедрала при светлинното им оцветяване са най-типичен пример за пламтяща готика.

След отстъпването на болестта, в Европа настъпва периодът на късната, или пламтяща готика – съответстваща на маниеризъм. Названието „пламтяща готика“ произхожда от приличащите на езици от пламък орнаменти и силното удължаване на фронтоните и върховете на арките. Тя довнася повече детайли към удължените пропорции като увеличава декоративните детайли и ги украсява. Използват се характерни за стила полихромни фигури на светци.

Мануелин и Изабелино[редактиране | редактиране на кода]

На Пиренеите промяната в готическата архитектура дава началото на стиловете Мануелин (в Португалия) и Изабелино (в Кастилия), които са по-пищни и екстравагантни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Муратова К. М., „Мастера французской готики 12 – 13 вв“, М. „Искусство“, 1988
  2. Boney, Jean (1985). French Gothic Architecture of the Twelfth and Thirteenth Centuries. ISBN 0-520-05586-1.
  3. Кенет Кларк – „Цивилизацията“
  4. Banister Fletcher, A History of Architecture on the Comparative Method