Стъклопис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стъклописи
Vitrail roccella 6.jpg

Стъклописите се наричат също витражи (на френски: vitrage – „остъкление“ и на латински: vitrum – „стъкло“) и представляват цветни рисунки на стъкло. Те са декоративно и изобразително изкуство, използващо цветни парченца стъкло, които се подреждат в мозайка и изобразяват различни фигури.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Стъклописите най-често заместват стъклата на прозорците в християнски църкви. Там изобразяват библейски сцени или просто преплетени християнски символи.

Технология на изработка[редактиране | редактиране на кода]

За закрепване на парченцата стъкло в равен лист най-често се използва рамка от олово с двоен П-образен профил, наречена шпросна. Мекото олово се обработва лесно и позволява стъклата да се закрепят плътно, без опасност да бъдат спукани от напрежението на металната рамка.

Друг вариант за прикрепване на парченцата стъкло е т. нар. „Арабски витраж". При него съединяването става посредством гипс, тъй като сплавите, с които се спояват шпросните, се топят при неособено висока температура, което изключва използването им за правене на витражи за места, където е горещо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]