Хенри VIII

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хенри VIII
крал на Англия
After Hans Holbein the Younger - Portrait of Henry VIII - Google Art Project.jpg
Наследил Хенри VII
Наследник Едуард VI
Лични данни
Роден
Починал
Подпис HenryVIIISig.svg
Семейство
Династия Тюдор
Баща Хенри VII
Майка Елизабет Йоркска
Бракове Катерина Арагонска
Ан Болейн
Джейн Сиймур
Ана Клевска
Катрин Хауърд
Катрин Пар
Потомци Мария I Тюдор (от Катерина Арагонска)
Елизабет I (от Ан Болейн)
Едуард VI (от Джейн Сиймур)
Герб Coat of Arms of England (1509-1554).svg
Хенри VIII в Общомедия

Хенри VIII (на английски: Henry VIII) е крал на Англия от 22 април 1509 г. до 28 януари 1547 г., син и наследник на крал Хенри VII. Той е вторият крал от династията Тюдор и един от най-ярките представители на английския абсолютизъм.

Става крал на Англия през 1509 г. и през същата година се жени за първи път за Катерина Арагонска, вдовица на брат му Артър.

Известен е предимно с многото си бракове. Жени се общо 6 пъти: негови съпруги, освен Катерина Арагонска, са Ан Болейн[1], Джейн Сиймур, Ана Клевска, Катрин Хауърд и Катрин Пар. Негови дъщери са кралица Мария I Тюдор (от брака му с Катерина Арагонска) и кралица Елизабет I (от брака му с Ан Болейн), които управляват една след друга след смъртта му. От брака му с Джейн Сиймур през 1537 г. се ражда бъдещият крал Едуард VI.

Хенри VIII се опира при управлението си на тесен кръг приближени (кардинал Уолси, а по-късно Томас Кромуел и Томас Кранмър). По време на неговото властване е проведена Реформацията, която той разглежда като важно средство за укрепване на абсолютизма и кралската хазна. Повод за Реформацията е отхвърлянето на индулгенциите. През 1534 г., след скъсване на отношенията с папата, е провъзгласен от парламента за глава на английската (англиканската) църква, запазила католическите традиции.

Томас Мор, обявил се против Реформацията, е екзекутиран (1535 г.). През 1536 г. и 1539 г. е проведена секуларизация и манастирските земи преминават в ръцете на аристокрацията. Съпротивата срещу тази политика е жестоко потушавана. Огромните разходи на двора и войните с Франция и Германия довеждат в края на управлението му до пълна икономическа и финансова разруха.

Хенри VIII умира на 28 януари 1547 г.[2] на 55-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Williams, p.124.
  2. Davies, p. 687.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Хенри VII крал на Англия (1509 – 28 януари 1547) Едуард VI