Хенри VII

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хенри VII
крал на Англия
Enrique VII de Inglaterra, por un artista anónimo.jpg
Хенри VII
Управление 22 август 148521 април 1509
Коронация 30 октомври 1485
Наследил Ричард III
Наследник Хенри VIII
Лични данни
Роден
Замък Пембрук
Починал
Дворецът Ричмонд
Погребан в Уестминстърското абатство
Подпис Henry VII Signature.svg
Семейство
Династия Тюдор
Баща Едмънд Тюдор, 1-ви граф Ричмонд (1430 – 1456)
Майка Маргарет Бофор (1443 – 1509)
Брак Елизабет Йоркска (1466 – 1503)
Герб Coat of Arms of Henry VII of England (1485-1509).svg
Хенри VII в Общомедия

Хенри VII e крал на Англия, владетел на Ирландия (22 август 148521 април 1509). Роден е като Хенри Тюдор и е първият монарх от династията Тюдор. Той е единствен син на Едмънд Тюдор и Маргарет Бофор. През 1486 г. се жени за Елизабет Йоркска, от която има 4 деца: Артър, Хенри, Маргарет и Мери. Умира през 1509 г. след 24 години царуване.

Хенри е потомък на Джон Гонт по линия на извънбрачната връзка на Гонт с Катрин Суинфорд. Въпреки че е Ланкастър, Хенри придобива трона чрез лична борба. В битката при Босуърт през 1485 г. Хенри побеждава Ричард III, който е убит, и Хенри е коронясан за крал на Англия под името Хенри VII. Хенри е определен от съдбата да царува в Англия след 85 години гражданска война. Бракът му с Елизабет Йоркска обединява фракциите Ланкастър и Йорк и премахва проблема с наследяването на короната. По време на царуването му има 2 бунта, които са ръководени от лица, претендиращи, че са по-близки роднини на Плантагенетите. Ламбърт Симнел претендира, че е граф на Уоруик, но е победен и е принуден да работи за краля. Пъркин Уорбек се представя за Ричард, по-малкият брат на Едуард V, който е бил затворен в Тауър. Уорбек бяга на континента и след повторен опит да нахлуе в Англия е затворен и екзекутиран по заповед на краля.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Хенри подсилва монархията чрез редица въведения, с които отслабва властта на благородниците. Той избягва публичните прояви, затова тези, които редовно го виждат, са хората на служба в двора. Той създава комитет на поверителния съвет, който е предвестник на съвременния Министерски съвет. Като ръководител на консултантския съвет Хенри създава Съда на звездната камара, целейки по този начин да усили кралското участие в гражданските и криминалните случаи. Като алтернатива на данъците, налагани от Парламента, той налага заеми и субсидии на благородниците. Недоверието на Хенри към благородниците идва от опита му от Войната на розите. Умението му да заобикаля решенията на Парламента (а по този начин и благородниците) играе решаваща роля при възвръщането мощта на правителството.

Външна политика[редактиране | редактиране на кода]

Политическата проницателност на Хенри е очевидна в действията му във външната политика. Той се съюзява с Испания за сметка на Франция, уреждайки брака на наследника си Уелския принц Артър с дъщерята на испанските монарси Фердинанд Арагонски и Исабела Кастилска – Катерина Арагонска. Артър умира след няколко месеца и Хенри осигурява папско разрешение Катерина да се омъжи за втория му син, брата на Артър – принц Хенри (бъдещият Хенри VIII). Бракът на дъщерята Маргарет с шотландския крал Джеймс IV свързва кралските династии Тюдор и Стюарт, като по този начин Стюартите наследяват Тюдорите след изчезването на Тюдорската династия.

Хенри насърчава търговията и субсидира корабостроенето. Сключва изгодни търговски споразумения и по този начин увеличава богатството на короната и нацията.

Вътрешна политика[редактиране | редактиране на кода]

Розата на Тюдорите: комбинация от червената роза на Ланкастър и бялата роза на Йорк

Хенри не поддържа връзка с обикновените хора. Той използва благородниците като средство да преобрази средновековното кралско правителство, като по този начин го превърне в ефикасен инструмент за провеждане на кралската политика. Правото и търговията заместват феодалното задължение от Средновековието.

Ричард III крал на Англия (22 август 1485 – 21 април 1509) Хенри VIII