Принц на Уелс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Негово кралско височество принц Чарлз, настоящият принц на Уелс

Принц на Уелс е титла, която се дава традиционно на наследника на действащия монарх на Обединеното кралство (и на всички предшествуващи го монархии от 13 век насам). Настоящият, 21-ви по ред принц на Уелс е принц Чарлз, най-възрастният син на кралица Елизабет II.

История[редактиране | редактиране на кода]

Титлата съществува от ранното Средновековие и до края на XIII век принадлежи на владетелите на Уелс — княжество, намиращо се на запад от Британия. Последният независим принц на Уелс е Лиуелин ап Грифид (наричан също Лиуелин Последни), племенник на Лиуелин Велики.

Англичаните завладяват Уелс през 1282 г., когато крал на Англия е Едуард I. За да утвърди властта на английската корона, кралят приема условието на покорените уелски князе за приемане на васалната зависимост - принцът на Уелс да бъде местен по рождение и да не говори английски. Едуард I обаче прилага хитрост — прави своя син (бъдещия Едуард II) уелски принц на 7 февруари 1301 г., когато той е още невръстно бебе и освен това отговаря на условието, тъй като е роден в замъка на Карнарвън, Уелс. Тази традиция — първородният кралски син да получава титлата „принц на Уелс“ — е все още валидна.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]