Алберт фон Сакс-Кобург-Гота

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота
съпруг на кралица Виктория
Принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота 
Роден: 26 август 1819 г.
Починал: 14 декември 1861 г. (42 г.)

Принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота (на английски: Prince Albert of Saxe-Coburg and Gotha, роден Francis Albert Augustus Charles Emmanuel[1]) е съпруг и принц-консорт на кралица Виктория на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия. Той е единственият съпруг на британски монарх, официално носил титлата принц-консорт. След смъртта на Виктория през 1901 името на британската династия официално се сменя от Хановер на Сакс-Кобург-Гота. По време на Първата световна война обаче, когато Англия воюва с Германия, по политически причини е сменено отново от крал Джордж V на по-английски звучащото Уиндзор.

Статуята на Алберт срещу Роял Алберт Хол

Той се жени на 20-годишна възраст за първата си братовчедка, кралица Виктория. Двамата имат девет деца. В началото на брака той няма никаква власт и никакви отговорности, но постепенно Виктория му се доверява и му поверява образователната реформа, прекратяването на робството, и много други задачи в областта на изкуството, науката, както и контрола на двореца. Той организира Голямото изложение от 1851 г. Роял Албърт Хол - най-прочутата лондонска концертна зала е кръстена на него.

Алберт умира на 42 години от коремен тиф. Кралица Виктория дълго време е в дълбок траур и до края на живота си носи черни дрехи. Като ритуал, до края на живота си всяка сутрин тя приготвя дрехите на съпруга си. След смъртта ѝ през 1901, тронът поема техният най-голям син Едуард VII.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. LondonGazette, 7 February 1840, issue 19821 page=241