Хайнрих фон Батенберг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хайнрих фон Батенберг
германски принц
Хайнрих фон Батенберг 
Роден: 5 октомври 1858 г.
Милано, Италия
Починал: 20 януари 1896 г. (37 г.)
Сиера Леоне

Принц Хайнрих Мориц фон Батенберг (анг: Henry Maurice of Battenberg) е германски принц от рода Батенберг, брат на княз Александър I Батенберг, по-късно и член на британското кралско семейство.

Принц Хайнрих е роден на 5 октомври 1858 г. в Милано. Син е на принц Александър фон Хесен-Дармщад и графиня Юлия фон Хауке, принцеса Батенберг. Поради морганатичния брак на родилетите си, той е лишен от фамилията на баща си и наследява тази на майка си - фон Батенберг.

Хайнрих получава военно образование и постъпва като лейтенат в Първи рейнски хусарски полк на пруската армия.

Поради тесните роднински връзки с фамилията на великите херцози на Хесен-Дармщадт, родът Батеберг се обвързва с много европейски кралски и аристократични фамилии, включително и Английското кралско семейство. Братът на принц Хайнрих, принц Лудвиг Александър, е женен за внучката на кралица Виктория, пинцеса Виктория Хесенска. През 1884 г. принц Хайнрих се сгодява за принцеса Беатрис, най-малката дъщеря на кралица Виктория и принц Алберт Сакс-Кобург-Готски. Кралицата приема този брак при условие младоженците да споделят дома си с нея.

Принц Хайнрих и принцеса Беатрис сключват брак на 23 юли 1885 г. в катедралата Сейнт Милдред в гр. Уипингам на о-в Уайт, Великобритания. В дена на сватбата кралицата удостоява принц Хайрих със званието негово кралско височество, за да го издигне в равностоен на дъщеря си ранг. Този ранг обаче имал сила единствено във Великобритания, но не и в Херцогство Хесен, където обръщението към принца било негова светлост. В същия ден със специален акт принц Хайнрихх е удостоен с британско гражданство и приет в Камарата на лордовете. Обръщението към него и принцеса Беатрис вече било техни кралски височества Принц и Принцеса Хенри Батенберг . Кралица Виктория връчва на новия си зет и Орден на жартиерата и го прави член на частния си съвет. Принц Хайнрих постъпва в британската армия и става капитан-генерал и комендант на замъка Карисбрук и о-в Уайт.

Принц Хайнрих и принцеса Беатрис имат четири деца:

През ноември 1895 г. кралицата позволява на принц Хайнрих да замине за Западна Африка, за да се включи в Англо-ашантската война. Той е назначен за военен секретар на командващия британските сили в Западна Африка, генерал сър Франсис Скот. Принцът се разболява от малария, когато експедицията пристига в Прахсу, и умира на 20 януари 1896 г. на борда на крайцера Блонди, закотвен на брега на Сиера Леоне. Погребан е на 5 февруари в катедралата Сейнт Милдред на о-в Уайт. До него през август 1945 е погребана съпругата му Беатрис, а през юли 1961 и най-големият му син.

Генеалогия[редактиране | редактиране на кода]