Филип, херцог на Единбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
принц Филип
херцог на Единбург, съпруг на Елизабет II
принц Филип 
Роден: 10 юни 1921 г. (96 г.)

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година, второстепенен член на гръцката кралска фамилия и понастоящем член на Британското кралско семейство. Той е съпруг на Елизабет II и херцог на Единбург.

Син на принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. Принц Филип участва активно във Втората световна война, на служба във военноморския флот на Великобритания. Той сключва брак с бъдещата кралица Елизабет II през 1947 година. След сватбата получава титлата принц Филип, херцог на Единбург. Година по-късно се ражда и първото им дете – престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща ѝ Джордж VI.

Въпреки всичко, в някои кръгове на него се гледа с подозрение – неговите роднини с германско потекло са били тясно свързани с нацисткия режим. Изпълнен с енергия и ентусиазъм, принц Филип се надява да поеме част от обществената дейност на кралицата – но според неофициалната информация, той бива дълбоко унизен, когато висши държавни служители го обричат на титла и пост с предимно церемониален характер. Принцът остава още по-унизен, когато осъзнава, че този пост не съответства на величествената му осанка, както той споделя по-късно пред BBC.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за