Британско кралско семейство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Badge of the House of Windsor.svg

Британското кралско семейство (на английски: British Royal Family ) включва близките роднини на монарха на Великобритания. Заради Първата световна война през 1917 г. Джордж V се отказва от всички немски благороднически титли и преименува династията от Сакс-Кобург-Гота на Уиндзор, така че текущото кралско семейство е от династията Уиндзор.

Във Великобритания няма точно юридическо или официално определение за член на кралското семейство, но като правило за членове се считат монархът, съпругът (съпругата) на монарха, вдовствуващият съпруг (съпруга) на монарха, децата на монарха, внуците на монарха по мъжка линия, съпругите и овдовелите съпруги на синовете и внуците на монарха по мъжка линия.

Исторически членовете на британското кралско семейство представляват монарха из цялата Британска империя и заемат почетни и представителни постове. Днес те изпълняват церемониални и социални функции както във Великобритания, така и зад граница, но с изключение на монарха не играят никаква конституционна роля в държавните дела.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Британская королевская семья“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.