Музей „Клюни“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Музей „Клюни“
Musée national du Moyen Âge
Hôtel de Cluny, Paris 24 April 2012.jpg
Основан 17 март 1844 г.
Сайт www.musee-moyenage.fr/,%20https://www.musee-moyenage.fr/en/home.html,%20https://www.musee-moyenage.fr/es/home.html
Местоположение в 5th arrondissement of Paris
Музей „Клюни“ в Общомедия

Музеят „Клюни“ с официално име Национален музей на Средновековието (на френски: Musée National du Moyen Âge) е музей, който се намира в Париж, 5-и арондисман.

На мястото на римски бани през XIII век е построена резиденция на абатите на манастира Клюни, която през XV век е достроена. По време на Френската революция е национализирана, през 1832 г. става частен музей, който по-късно е изкупен от държавата през 1843 г.

Музей Клюни

Самото здание на музея е забележителност – както гало-романската част, така и средновековната резиденция. Музеят заема 3500 m², колекцията му наброява над 23 хиляди експоната – ценни предмети, запазени от времето на Средновековието. Сред тях са гоблени – най-известният е „Дамата и Еднорогът“, дървени и каменни скулптури (XII – XIII век), витражи, миниатюри, изделия от слонова кост, ключове, монети, инструменти.

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

Готическо изкуство от Франция[редактиране | редактиране на кода]

Глава на ангел, след 1207 г., църква Сент Луи.

През 1120-те години в Париж се наблюдават много промени в изкуството и образованието. Една тема, която става жизнено важна и в двете сфери, е важността на светлината. Ученията на Платон и неговия ученик Плотин подчертават значението на светлината в историята на Сътворението. Това има паралели в промените, които се случват архитектурно в Париж по същото време. Носещите греди и арките са изтънени, за да се осигури повече пространство за прозорците, за да има повече светлина. Сент Шапел, със своите високи и красиви витражи, показва тази промяна в архитектурата. Горната част на катедралата има 15 прозореца, които обграждат цялата зала, всяка с височина 50 фута, създавайки илюзията, че посетителят е заобиколен от светлина.

Художниците от 12-ти век в Париж експериментират артистично, изследвайки нова концепция за пространството и връзката между архитектурата, скулптурата и витражите, както се вижда в Сент Шапел. В Cluny има много примери за това експериментиране, като „двойни“ капители и статуи, които функционират като колони. Има двоен капител, който изобразява две харпии, изправени една срещу друга, която идва от църквата в Сен Дени, направена между 1140 и 1145 г. Друг артефакт от Сен Дени е главата от статуя-колона на Савската царица. Тази статуя-колона е създадена през 12 век.

Клюни разполага и с една от най-големите колекции от витражи във Франция. Колекцията включва 230 пана, медальони и фрагменти от 12-ти до 14-ти век. Сент Шапел дарява и някои панели от емблематичните си витражи на Клюни, включително един панел, който изобразява сцената на Самсон и лъва.[1]

Ако 12-ти век е изцяло за експериментиране, 13-ти и 14-ти век в Париж представляват художествена зрялост. По това време се увеличава търсенето на нерелигиозно изкуство. Има две теми, които доминират в парижкото изкуство през 13-ти век: интерес към античността и ново внимание, отделено на природата. Един от най-известните примери в Клюни е статуята на Адам, направена от варовик. Произведена около 1260 г. в Париж, статуята изобразява голият Адам, който се приква с листа на малко дърво. Влиянието на Античността е очевидно в това произведение.

Сент Шапел не само дарява витражи на Клюни, но и шест статуи на апостоли, направени от варовик. Тези статуи някога са били разположени върху стълбовете на горния параклис в Сент Шапел, но днес могат да се видят в Клюни. Тези статуи са направени през 1320-те години и първоначално са дошли от Сент Жак. [2] Тези статуи отбелязват върха на парижкото изкуство от средата на 13 век. [3]

Изкуство от 15-ти век[редактиране | редактиране на кода]

Представяне в храма, началото на 16 век, Антверпен.

През 15-ти век богатството на градските елити насърчава художественото производство, поради това търсенето на изкуство се увеличава. Хората започват да поръчват художествени предмети за ежедневието, като мебели, гоблени, керамика, предмети за игри и т. н. Именно по това време Париж става столица на лукса. Тук различни художествени движения се събират, за да създадат „международен“ готически стил. Художниците започнаха да подписват творбите си, като вече не желаят да останат анонимни.

Това явление е особено очевидно в значителното нарастване на търсенето на гоблени. Най-известните гоблени в Cluny днес са тези от поредицата Дамата и еднорогът ( La Dame à la licorne ). Има шест гоблена, които съставляват тази колекция, всеки от които представлява различен смисъл. Има пет основни сетива (мирис, слух, вкус, докосване и зрение) и това е шестият гоблен, който изобразява Дамата с Еднорога. Мистериозното значение на това шесто е създало множество интерпретации през годините. Най-често приеманата интерпретация разбира Дамата като олицетворение на шестото чувство за морал или духовност, тъй като тя оставя настрана своето светско богатство. [4]

Серия гоблени „Дама с еднорог“[редактиране | редактиране на кода]

Шест тъкани гоблени, пет от които са посветени на петте човешки сетива. Името на серията „Дамата с еднорога“ е условно и възниква през 19 век. Истинското име и авторът на гоблените са неизвестни. Интересното е, че темата на гоблените послужи като основа за дизайна на градината около музея.[5]

Витраж „Шахматисти“[редактиране | редактиране на кода]

витраж „Шахматисти“

„Шахматисти“ е френски витраж от 15 век, който позволява различни, дори двусмислени интерпретации на изображението.[6] Витражът обикновено се датира около 1450 г. (друга версия го датира към 1430 – 1440 г.). Размер – 0,52 на 0,54 метра. Техника – позлата; гризайл; стъклопис, метал. Той идва от L'hôtel de la Bessée[7]. Този стъклопис украсявал къщата на благородник близо до Лион. Произходът на семейството на собственика на къщата (от фамилията Bessée) датира от тринадесети век, нейните представители често са служили като местна власт в град Вилфранш[8]. Голямото богатство на семейството се основава на търговия със земя. През 15 и 16 век представители на това семейство са видни юристи. Витражът е рядък пример за светски витраж, вероятно дело на художник от параклиса Свети Михаил (1450 г.), който работи по украсата на катедралата в Лион.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Dectot, Xavier (2015). Musée de Cluny: Le Guide. Paris: Editions de la Réunion des musées nationaux-Grand Palais. pp. 75 – 76. ISBN 978-2-7118-5631-2.
  2. https://sculpturesmedievales-cluny.fr/collection/saint-jacques-de-l-hopital.php//"Les Apôtres de Saint-Jacques-de-l'Hôpital". Catalogues des collections. Retrieved August 1, 2019.
  3. Dectot, Xavier (2015). Musée de Cluny: Le Guide. Paris: Editions de la Réunion des musées nationaux-Grand Palais. pp. 75 – 76. ISBN 978-2-7118-5631-2.
  4. Descatoire, Christine (2015). Musée de Cluny: Le Guide. Paris: Editions de la Réunion des musées nationaux-Grand Palais. pp. 131 – 132. ISBN 978-2-7118-5631-2.
  5. Власов В. Г. Клюни музей // Власов В. Г. Новый энциклопедический словарь изобразительного искусства. В 10 т. – СПб.: Азбука-Классика. – Т. IV, 2006. – С. 510
  6. Власов В. Г. Клюни музей // Власов В. Г. Новый энциклопедический словарь изобразительного искусства. В 10 т. – СПб.: Азбука-Классика. – Т. IV, 2006. – С. 510
  7. https://www.photo.rmn.fr/archive/07-516280-2C6NU0CB0N95.html // Vitrail: les joueurs d'échecs. Agence photographique de la Réunion des Musées Nationaux-Grand Palais
  8. www.chateaudepravins.com/plus/jouons_aux_echecs.pdf//Marie-Louise Odin. Jouons aux échecs avec Mlle de la Bessée

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]