Свети Маврикий (Анже)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Маврикий“
Saint-Maurice
Карта
Местоположение в Анже
Вид на храмакатедрала
Страна Франция
Населено мястоАнже
Посветен наМаврикий
РелигияРимокатолическа църква
Тип на сградатакатедрала
Архитектурен стилготика
„Свети Маврикий“ в Общомедия

„Свети Маврикий“ (на френски: Cathédrale Saint-Maurice d'Angers или „Сен Морис“) е католическа катедрала в град Анже, Франция.

Храмът е строен от 1032 до 1523 г. по заповед на епископите Норман дьо Доа и Гийом дьо Бомон на мястото на изгорялата сграда на старата църква. Посветен е на свети Маврикий. Освен с историческите си ценности, катедралата „Свети Маврикий“ е известна и със своите архитектурни особености. По-специално, витражите на сградата се считат за един от шедьоврите на френското занаятчийство от XIII век. А известните тъкани гоблени, изработени от Никола Батай и принадлежали някога на катедралата, сега са изложени в замъка Анже.

Днес катедралата е център на епархията на Анже и един от националните паметници на Франция.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

През Средновековието църквата „Св. Маврикий“, наред с Амиенската катедрала, се съревновава да се сдобие с една от най-почитаните християнски реликви – главата на св. Йоан Кръстител.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Погребани в катедралата[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Собор Святого Маврикия (Анже)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​