Електроник Артс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Електроник Артс
Electronic Arts, Inc.
Типпублична компания
Основаване1982 г.
СедалищеРедуд Сити, САЩ
Ключови личностиЛари Пробст
Андрю Уилсън
Питър Мор
Служители8400 (2018 г.)[1]
Продуктисофтуер, видеоигри
Годишни приходиПовишение US$ 5.15 млрд.
(2018 г.)[2]
Чиста печалба802 млн. щ.д. (2022 г.)[3]
Общо активи13,288 млрд. щ.д. (31 март 2021 г.)[4]
Уебсайтwww.ea.com
Електроник Артс в Общомедия

Електроник Артс (ЕА, на английски: Electronic Arts, в превод електронни изкуства) е американски разработчик, издател и разпространител на видео игри. Основана и интегрирана на 28 май 1982 г. от Трип Хокинс, компанията е пионер в началото на компютърните игри и е била прочута с популяризирането на дизайнерите и програмистите, отговорни за нейните игри. Тя е един от най-големите производители на видеоигри в света.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана на 28 май 1982 г. от Уилям Хокинс и се превръща в една от първите компании в игралната индустрия. Той се различава от другите преди всичко по това, че популяризира хората, които работят върху игри - дизайнери и програмисти. Началният капитал, формиран изцяло от личните спестявания на Хокинс, възлиза на 200 хиляди щатски долара. По това време компанията се казва Amazin 'Software. Първоначално EA е просто издател на игри. В края на 80-те години компанията започва да разработва поддръжка за конзолни игри. Издателството скоро се разраства и придобива няколко успешни разработчици. До началото на 2000-те EA се превърна в един от най-големите издатели в света и се нарежда на 3-то място сред тях .През май 2008 г. компанията отчита 4,02 милиарда долара нетни годишни приходи. EA отчита и загуба от 1,08 милиарда долара през март 2009 г. Понастоящем най-успешните продукти на EA са спортни игри, публикувани под етикета EA Sports, игри, базирани на популярни лицензи за филми като Хари Потър , и игри от дългогодишни серии като Need for Speed , FIFA , Medal of Honor . The Sims , Battlefield , и по-късно: Burnout и поредицата Command & Conquer . Те също са разпространители на поредицата Rock Band... На 26 март 2019 г. компанията обявява, че ще закрие офиси в Русия и Япония. EA планира да съкрати 350 души в няколко отдела и да коригира международната си стратегия  .На 14 декември 2020 г. Електроник артс представя оферта за закупуване на британския разработчик и издател на игри Codemasters. Като част от тази оферта Codemasters се оценява на 1,2 милиарда долара (7,98 долара на акция).[5] Приходите на EA за 2020 г. са 5,7 милиарда долара, само с 0,05% по-добре от година по-рано. Нетната печалба спадна с почти 60% – от 2,8 милиарда долара на 1,2 милиарда долара

EA sports[редактиране | редактиране на кода]

Марката е основана през 1993 г. и е една от най-успешните и добре познати марки сред спортните игри. Марката EA Sports представлява автентични спортни симулатори и официални лицензирани продукти за най-популярните спортове. EA Sports studio във Ванкувър , Канада , използвайки съвременни технологии, като Motion Capturing ( заснемане на движение ), което прави движението на спортистите в играта възможно най-реалистично. Освен това студиото си сътрудничи с много известни спортисти от цял ​​свят.

Игри продавани под марката ЕА Sports[редактиране | редактиране на кода]

  • Fifa серии
  • NHL серииNBA серии
  • NBA серии

EA Sports Big[редактиране | редактиране на кода]

През лятото на 2000 г. Electronic Arts представя допълнително марката EA Sports Big, за да отговори на голямото търсене на спортни и развлекателни игри. Марката EA Sports Big е свързана с най-добрите аркадни игри, модерен спорт и спорт. Отличителните черти на марката EA Sports са невероятни трикове, скорост, актуална музика и младежка култура.

ЕА[редактиране | редактиране на кода]

EA (до 2004 г. съществуваше като издънка на EA GAMES) е основната търговска марка на Electronic Arts, под която се пускат голямо разнообразие от игри, които представляват интерес за широка аудитория.EA игри излизат както за компютър, така и за игрови конзоли като PlayStation 2 , Xbox на Microsoft , Nintendo GameCube . EA също така поддържа конзоли от миналото и сегашното поколение като Xbox 360 , Nintendo Wii U , PlayStation 3 , PlayStation 4 , Xbox One и Nintendo Switch .

Някои игри разработени от ЕА[редактиране | редактиране на кода]

  • UFC
  • NHL
  • FIFA
  • The Sims

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Според сайта за проучване на The Consumerist през 2012 и 2013 г. Electronic Arts е призната за „най-лошата компания в Америка“  .

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Electronic Arts иска да купи разработчика на компютърни игри Codemasters за 1,2 милиарда долара

Връзки[редактиране | редактиране на кода]

Официален сайт