Индийска национална академия на науките

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Индийска национална академия на науките
Карта
Информация
АкронимиINSA
Типдържавен научен институт
Основана1935 г.
СедалищеНю Делхи,  Индия
РъководителАджай Суд
Членове~ 900
Сайтinsaindia.res.in

Индийската национална академия на науките (на английски: Indian National Science Academy (INSA)) със седалище в Ню Делхи е върховното представителство на индийските учени, представляващо всички клонове на науката и технологиите. Има за цел да промотира науката и използването на научни резултати в Индия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Академията е оригинално учредена през 1935 година под името Национален научен институт на Индия до промяната на името ѝ към днешното през 1970 година. Индийското правителство признава организацията през 1945 година като водещото научно общество представляващо всички клонове на науката в Индия. През 1968 година Академията е посочена като представителство в Индия на Международния съвет за наука (International Council for Science (ICSU)) с щабквартира в Ню Делхи.

Структура и цели[редактиране | редактиране на кода]

Индийската национална академия на науките се състои от член-основатели (Foundation fellows), членове и чуждестранни членове. Избирането на членове е само в резултат на номиниране на кандидати.

Целите на академията включват промотиране на науката в Индия, приложение на научни резултати към националните дела, опазване интересите на учените, установяването на контакти с международни организации в покрепа на сътрудничеството, както и представителство на Индия н чужбина и изготвяне на позициите на страната по национални въпроси, свързани с науката.

Академията има роля и в промотирането, разпознаването и поощряването на отличните резултати в науката. За поощряване на отличните резултати в науката и технологиите, в Академията са учредени 59 награди в 4 категории, по-специално международни награди, медали и отличия за лекции в различни направления и като цяло, награди за млади учени. Академията също така издава списания, организира научни дискусии и публикува доклади и монографии.

Тя е организацията, подписала от страна на Индия Берлинската декларация за отворен достъп до знанието в науките и хуманитаристиката през 2004 година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Indian National Science Academy в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​