Направо към съдържанието

Каталин Ковач

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Каталин Ковач
Каталин Ковач, 2009 г.
Каталин Ковач, 2009 г.
Родена16 октомври 1957 г. (66 г.)
Професияпреподавател, писател, лингвист
Националност Унгария
Активен период1994 -
Жанрбиография, документалистика
Темаесперанто
СъпругСилван Леларж
ДецаПетра, Бен (първи брак),
Мартин (втори брак)
Каталин Ковач в Общомедия

Каталин Ковач (на унгарски: Katalin Kováts) е унгарска университетска преподавателка, лингвистка, есперантистка и писателка, авторка на произведения за есперанто и биографии на есперантисти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Будапеща, Унгария на 16 октомври 1957 г. Завършва Педагогическия институт в Сомбатхей.

След дипломирането си работи като учител по руски език и математика. После следва „Филология“ в университета „Лоранд Йотвьош“ (ELTE). През 1996 г. защитава докторска дисертация за въвеждащата стойност на есперанто в преподаването на италиански език. В периода 1990 – 1994 г. е преподавател в Педагогическия институт в Сомбатхей, съдето основава и ръководи факултета на есперанто.

От 1994 г. сътрудничи на списание „Monato“, а в периода 1994 – 2006 г. е заместник-редактор на списанието „Internacia Pedagogia Revuo“. През 2001 г. основава уебсайта Edukado.net, посветен на преподаването на есперанто. През 2007 г. става член на „Akademio de Esperanto“, а от 2009 г. е председател на изпитната комисия на Световната асоциация на есперанто (UEA). Чете лекции за учители по есперанто като част от междуезиковите изследвания в университета „Адам Мицкевич“ в Познан.

От 2001 г. живее в Нидерландия със съпруга си французина Силван Леларж. Имат син Мартин. Тя е майка на Петра Смиделиуш и Бен Смиделиуш.

Автор е на биографични книги за есперантистите Андрео Чех и Тиберио Морариу, и на многоезични статии, публикувани главно в списанието IPR.

През 2010 г. е избрана е за есперантистка на годината, за приноса ѝ за насърчаване на професионалното преподаване на есперанто, организиране на изпити по есперанто в съответствие с Европейската система за описание на езиковото образование и създаване на уебсайт Edukado.net за учители на есперанто.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Memorlibro omaĝe al Andreo Cseh: Okazare de lia 100-jara naskiĝdatreveno (1995) – биографична книга в памет на румъно-унгарския есперантист Андрео Чех
  • Poŝamiko: memoriloj – bildvortaroj por komencantoj el la metiejo de Edukado.net (2007)
  • Stelsemantoj en la ora nordo: Tiberio Morariu kaj liaj samtempuloj (2011) – биографична книга за румънския есперантист Тиберио Морариу
  • Viu vi aŭdis ke ...? (2014) – учебник за учене на есперанто

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]