Направо към съдържанието

Катедрала на Тарту

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Катедрала на Тарту
Tartu toomkirik
Изглед от югозапад
Изглед от югозапад
Карта Местоположение
Видцърква
Местоположение ТартуЕстония
Стилготическа архитектура
Фасадитухла
Конструкциятухлена зидария
Изграждане13-16 век
Височина66 m
Състояниечастично разрушена; музей
Катедрала на Тарту в Общомедия

Катедралата на Тарту (на естонски: Tartu toomkirik) е полуразрушена църква, една от забележителностите на град Тарту в Естония.

Строителството на катедралата започва през 13 век и в края на столетието тя вече се използва, но строежът на нови части продължава до 16 век. По това време страната е обхваната от Реформацията и католическият епископ е прогонен от града, като самата сграда претърпява значителни щети и е изоставена. През следващите столетия сградата се използва като хамбар, а двете 66-метрови кули са демонтирани над нивото на основния покрив и са превърнати в площадки за оръдия.

В началото на 19 век непосредствено до старата сграда е построена нова библиотека за Дорпатския университет, в която днес се помещава музей на университета. В края на 19 век едната от кулите на катедралата е превърната във водна кула.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Tartu Cathedral в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​