Кървав спорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кървав спорт
Bloodsport
В ролитеЖан-Клод Ван Дам[1][2][3][4][5][6]
Форест Уитакър[1][4][6]
МонтажЖан-Клод Ван Дам
Премиера1988 г.
(Германия)
Времетраене92 минути
Езиканглийски език
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Кървав спорт“ (на английски: Blood Sport) е игрален филм от САЩ, излязъл през 1988 г. В него участва Жан-Клод ван Дам. Въпреки че не е касов филм, „Кървав спорт“ е смятан за класика от мнозина почитатели на филмите за бойни изкуства.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Главният герой във филма е Франк Дюкс (Жан-Клод ван Дам) от САЩ, който е обучаван на младини от японеца Сензо Танака (Рой Чиао). Танака подготвя Дюкс за участие в Кумите, което е турнир за бойни изкуства в свободен стил фул-контакт, и в него вземат участие най-добрите бойци в света.

Дюкс напуска армията, за да отиде в Хонгконг и да се бие на Кумите. Двама агенти от САЩ са изпратени, за да го арестуват, и Дюкс се укрива от тях. По време на подготовката за Кумите Дюкс се сприятелява със сънародника си Рей Джаксън (Доналд Гиб), който отстранява няколко съперника на Кумите благодарение на своята физика. Дюкс завързва романтична връзка с журналистката Джанис Кент (Лиа Еърс), която е в Хонгконг, за да напише репортаж за Кумите. Дюкс елиминира различни противници, сред които един арабски боец (Бернард Мариано) и един сумист.

Дюкс достига до финалната среща от състезанието, където е противопоставен на мускулестия и безпощаден Чонг Ли (Боло Йонг), настоящият шампион на Кумите, който преди това е убил или осакатил няколко съперника, а освен това негова жертва е станал Рей Джаксън, настанен по-късно в болница. След ожесточен и изтощителен бой Чонг Ли заслепява Франк Дюкс с прахообразно вещество, но накрая Дюкс побеждава и става първият човек от запад, спечелил Кумите.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Снимачен екип[редактиране | редактиране на кода]

Технически подробности[редактиране | редактиране на кода]

  • Продължителност на филма: 92 минути
  • Цветен филм
  • Език: английски

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bloodsport (film) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

  1. а б filmow.com // Посетен на 12 април 2016 г.
  2. www.the-numbers.com // Посетен на 12 април 2016 г.
  3. stopklatka.pl // Посетен на 12 април 2016 г.
  4. а б www.ofdb.de // Посетен на 12 април 2016 г.
  5. www.interfilmes.com // Посетен на 12 април 2016 г.
  6. а б www.imdb.com // Посетен на 12 април 2016 г.