Лахор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лахор
لہور
— град —
31.5497° с. ш. 74.3436° и. д.
Лахор
Страна Пакистан
ПровинцияПенджаб
Площ1,772 km²
Надм. височина217 m
Население11 126 285 души (2017)
6 278 942 души/km²
Първо споменаванеX век
Пощенски код54000
Телефонен код042
Официален сайтlahore-mc.punjab.gov.pk
Лахор в Общомедия

Лахор (на урду: لاہور‎; на пенджабски: لہور; на английски: Lahore) е град в Пакистан.

Той е вторият в страната по население след Карачи с 11 126 285 жители (по данни от преброяването от 2017 г.)[1] и обща площ от 1772 км². Според преброяването от 1998 г. 96% от населението на града е мюсюлманско.

Намира се на 217 м надморска височина, на река Рави, само на няколко километра от Индия. Столица е на провинцията Пенджаб. Известен е като център на киноиндустрията на Пакистан.

История[редактиране | редактиране на кода]

Лахорската крепост, обявена по-късно за паметник на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, се появява на историческата карта през 12 век, а градът става столица на прочутия завоевател Махмуд Газневи. В онзи период той се превръща в център на исляма на индийския полуостров.

В Моголската империя Лахор играе ролята на западна столица. Като паметник на онова време са запазени прекрасни образци на моголската архитектура като Перлената джамия, Джамията Бадшахи или Императорската джамия и градините „Шаламар“. През 1799 г. градът е завладян от британски войски и става център на сикхите.

Градините „Шаламар“
Джамия в Лахор

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Заедно с Карачи градът е сред двата икономически центъра на Пакистан. 42% от заетите работят в сферата на услугите – финанси, недвижими имоти, администрация.

Градът се развива като най-големия център на софтуерни компании в страната. Там е съсредоточено и производството на ръчно тъкани килими, което е сред основните експортни продукти на Пакистан – 85% от всички изнасяни килими се произвеждат в Лахор.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Лахор
Починали в Лахор

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Pakistan: Provinces and Major Cities, www.citypopulation.de