Лудвиг Шванталер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лудвиг Михаел фон Шванталер

Лудвиг Михаел фон Шванталер (Ludwig Michael von Schwanthaler) е баварски скулптор – един от важните майстори на класицистичната пластика в Южна Германия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лудвиг фон Шванталер е роден на 26 август в Мюнхен в рода Шванталер от Рийд им Оберинтал в днешна Австрия. Баща му е Франц Якоб Шванталер, майка му – Клара Лутц. През 1819 г. завършва средно образование с матура в (днешната) Вилхелмова гимназия в Мюнхен (Wilhelmsgymnasium). [1] Шванталер става доцент в Академията на изящните изкуства в Мюнхен и учител в Кралското строително училище. Кариерата и работите му биват подкрепяни от крал Лудвиг I. Шванталер прекарва години на обучение в Рим – 1826 – 1827 и 1832 – 1834, за които финансовите средства са осигурени от Лудвиг I.

На 4 септември 1842 г. е избран за седмия почетен гражданин на Залцбург за създадения от него и излят от Йохан Баптист Щиглмайер паметник на Моцарт в града. През 1843 г. построява замъкът Шванек в долината на Изар. Главната му работа е колосалната статуя на Мюнхенската Бавария.

Построената от 1837 г. срещу ателието му сграда за модели, която е превърната в музей след смъртта на Шванталер, е разрушена по време на Втората световна война. [2] Той е един от първите музеи на изкуството. [3] Скулпторите Вилхелм Хорнбергер (1819 – 1882) и Ернст Готфрид Вивие са сред предпочитаните ученици на Лудвиг Шванталер.

Шванталер умира на 14 ноември 1848 г. в Мюнхен. Гробът му се намира в старото мюнхенско „Южно гробище“ в квартал Глокенбах, където е погребан заедно със семейството си. Бюстът му е поставен в Халето на славата в Мюнхен (Ruhmeshalle).

Избрани творби[редактиране | редактиране на кода]

Статуята „Бавария“ през 2010 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Leitschuh, Max: Die Matrikeln der Oberklassen des Wilhelmsgymnasiums in München, 4 Bde., München 1970 – 1976.; Bd. 3, S. 250
  2. Schwanthaler, Ludwig Michael Ritter von. (bayerischer Personaladel 1844) // www.deutsche-biographie.de. Баварска държавна библиотека. Посетен на 5 август 2015. (на немски)
  3. Christine Hoh-Slodczyk: Das Haus des Künstlers im 19. Jahrhundert. Prestel, 1985, ISBN 3-7913-0734-7, стр. 42.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ludwig Schwanthaler в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​