Мохамед Ходабанда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мохамед Ходабанда
شاه محمد خدابنده
шах на Иран
Роден
1531 г.
Починал
1595 г. (64 г.)
ПогребанКербала, Ирак

РелигияШиитски ислям
Управление
Период1578 – 1587
ПредшественикИсмаил II
НаследникАбас I Велики
Семейство
РодСефевиди
БащаТахмасп I
СъпругаХаир Ал-Ниса Бегум
ДецаАбас I Велики
Мохамед Ходабанда в Общомедия

Мохамед Ходабанда, познат и като Мохамед Шах или Султан Мохамед (на персийски: شاه محمد خدابنده), е шах на Иран от 1578 до 1587 година. Той е четвъртият поред владетел от династията на Сефевидите. Поема престола след смъртта на своя брат Исмаил II през 1578 г.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Най-важният период през управлението на Мохамед е войната му с Османската империя. Османската армия, под водачеството на Осман паша, прекосява границата на Иран и нахлува в град Табриз. Мохамед Шах изпраща срещу нашествениците най-големия си син – Хамза Мирза. Малко по-късно Осман паша умира в Табриз и младият принц на Иран решава да прекоси река Арас и с войската си да атакува османската територия. Действията му принуждават противника да сключи мир и да се изнесе от Табриз. След победата Хамза Мирза е убит и по-малкият му брат Абас I поема към Казвин, за да се възкачи на трона. Мохамед Шах лично коронясва сина си.

Мохамед Шах бил спокоен и аскетично настроен човек. Вече на възраст той ослепява частично. Сефевидската империя става по-слаба при управлението му, най-вече източната ѝ граница, която често е пресичана от туркменски племена. След оттеглянето си от престола Мохамед Ходабанда прекарва остатъка от живота си в усамотение. Умира осем години след коронацията на сина си, който пренася тленните му останки в Кербала.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mohammed Khodabanda в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Исмаил II Шах на Иран (1578 – 1587) Абас I Велики