Националните съкровища на Чехия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Националните съкровища на Чехия
Národní klenoty
Жанрдокументална поредица
Създател(и)Мирослав Таборски
РазказвачМирослав Таборски
Страна Чехия
Езикчешки
Сезони2
Епизоди29
Разпространение
ТВ каналЧешка телевизия
(Česká televize)
Излъчване2012 г. – 2017 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

„Национални съкровища на Чехия“ (на чешки: Národní klenoty) е чешка поредица от тринадесет документални филма, посветени на отделни паметници на Чешката република, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство по време на създаването на програмата. Всяка част от програмата е с продължителност 26 минути и е придружена от Мирослав Таборски, които също участва в подготовката на сценария на отделни части от поредицата. В отделните части на документа има описание на сайта, но и обосновка на това, което прави обекта изключителен в глобален мащаб.

От 15 февруари 2017 г. беше излъчена втората поредица от поредицата, посветена на чешките паметници, предложени за включване в списъка на ЮНЕСКО. Той имаше шестнадесет епизода, а последният е на 7 юни 2017 г.

В България поредицата се излъчва по БНТ 1 през 2018 – 2020 г. с български дублаж, обработен от екип на продуцентско направление „Чужди програми“. Дублажният състав често търпи промени и в него участват артистите Татяна Захова, Ирина Маринова, Яна Огнянова, Гергана Стоянова, Татяна Етимова, Росен Русев, Станислав Димитров и Петър Байков. Преводът е на Борислав Борисов, редактор е Веселина Пършорова, и режисьор на дублажа е Елена Русалиева.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]