Направо към съдържанието

Ноел Бале

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ноел Йожен Бале
Noël Eugéne Ballay
френски изследовател
Роден
Починал
27 януари 1902 г. (54 г.)
ПогребанФранция

Националност Франция
Ноел Йожен Бале в Общомедия

Ноел Йожен Бале (на френски: Noël Eugéne Ballay) е френски флотски лекар, колониален администратор, изследовател на Африка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 юли 1847 година във Фонтене сюр Йор, Франция. Завършва медицина и постъпва във Военноморския флот като корабен лекар. Докторската му дисертация засяга географски и медицински въпроси в басейна на река Огове и долното течение на Конго и ползите, които те предлагат за търговията.

През 1875 – 1878 и 1883 взема участие в експедициите на Пиер Саворнян дьо Браза. Самостоятелно през 1883 картира цялото течение на река Алима (десен приток на Конго), вливаща се на 1°40′ ю. ш. 16°45′ и. д. / 1.666667° ю. ш. 16.75° и. д..

През 1885 е представител на Франция на Берлинската конференция разглеждаща колониалните граници в Западна Африка между Франция и Германия. От 1886 до 1889 е заместник-губернатор на Габон.

През 1890 е представител на Франция на Брюкселската международна конференция за премахване на робството. От 1891 до 1900 е първи губернатор на Гвинея и работи главно за подобряване на санитарните условия в региона.

В началото на ХХ век Сенегал е опустошен от епидемия на жълта треска и доктор Бале е назначен на 1 ноември 1900 за генерал-губернатор на колонията. Предприема драстични мерки за потушаване на заразата, но скоро самият той се заразява от болестта и умира на 26 януари 1902 година в Сент Луис. Погребан е на 4 март същата година в Шартър.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

  • Неговото име носи улица в Париж.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, Москва, 1973, стр. 288, 290, 313.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Noël Ballay в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​