Обитателят на мрака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Обитателят на мрака
The Haunter of the Dark
АвторХауърд Лъвкрафт
Създаване1935 г.
САЩ
Първо издание1936 г.
САЩ
Издателство„Weird Tales“
Оригинален езиканглийски
Жанружаси
фантастика
Видразказ

ПреводачАдриан Лазаровски
НачалоCautious investigators will hesitate to challenge the common belief that Robert Blake was killed by lightning, or by some profound nervous shock derived from an electrical discharge.
Край"I see it—coming here—hell-wind—titan blur—black wings—Yog-Sothoth save me—the three-lobed burning eye. . . ."
Обитателят на мрака в Общомедия

Обитателят на мрака (на английски: The Haunter of the Dark) е разказ от Хауърд Лъвкрафт през ноември 1935 година и публикуван от списание „Weird Tales“ през декември 1936 г.

Разказът е публикуван в България за първи път в сборника „Зовът на Ктхулу“ на ИГ „България“ през 2006 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието на разказа се развива през 1930-те години. Главният герой – младият писател и журналист Робърт Блейк, пристига в американския град Провидънс. Скоро е впечатлен от изоставена старинна църква в неоготически стил, чиято камбанария се вижда от прозореца му. Безуспешно се опитва да събере информация за нея от местните жители, но все пак успява да разбере, че църквата е изоставена преди десетилетия, след като е била обладана от нечисти сили.

Робърт Блейк решава самостоятелно да изследва тайнствената църква. Той прониква в нея и открива следи от практикуването на сатанински култ, както и много забранени книги, сред които „Некрономикон“ и „De Vermis Mysteriis“. В камбанарията Блейк намира човешки скелет и странен каменен трапецоедър, който отключва неизвестни сили.

След няколко дни, по време на силна буря, разразила се над града, спира електричеството, и местните жители виждат, как от камбанарията на изоставената църква, се надига тъмна безформена маса и се насочва на изток. На следващия ден Робърт Блейк е намерен мъртъв. Сред книжата му намират бележки за историята на Сияещия трапецоедър, както и предсмъртна записка, в която се споменават имената на злите създания Азатот и Нярлатотех.

Край на разкриващата сюжета част.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]