Павле Давков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за югославския политик. За българския революционер вижте Павел Давков.

Павле Давков
Павле Давков
политик от Социалистическа република Македония
Роден
Починал
12 май 1978 г. (52 г.)

Учил вСкопски университет

Павле Давков (на македонска литературна норма: Павле Давков) е политик от Социалистическа република Македония и деец на НОВМ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в град Скопие на 21 юни 1925 година. Участва в комунистическата съпротива във Вардарска Македония. След Втората световна война е механик и директор в Завода за ремонт и сервиз „Механика“ в Скопие. Завършва Висшата партийна школа „Джуро Джакович“ в Белград, а по-късно и Висшата икономическо-търговска школа. Отделно учи и в Икономическия факултет на Скопския университет. Влиза в политиката, където е секретар на Районния комитет на СКМЮ за Скопие, организационен и политически секретар на Първия и Четвъртия районен комитет на МКП в Скопие. Отделно е бил секретар на Общинския комитет на МКП в община Кале, организационен и политически секретар на Градския комитет на МКП в Скопие, членува в ЦК на МКП и в Изпълнителния комитет на ЦК на МКП. През 1963 става председател на комисията на ЦК на МКП по организационните въпроси. Народен представител е в Съюзния събор на Събранието на СФРЮ. От 1964 до 1968 е член на ЦК на ЮКП. В периода 18 октомври 1966 – 20 юни 1974 е председател на Републиканския съвет на Съюза на синдикатите на Македония[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 422. (на македонска литературна норма)