Свети Георги (Дрохобич)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Георги“
Церква святого Юра
Карта Местоположение в Дрохобич
Вид на храмацърква
Страна Украйна
Населено мястоДрохобич, Лвовска област
Посветен наГеорги Победоносец
„Свети Георги“ в Общомедия
Църковен интериор

„Свети Георги“ (на украински: Церква святого Юра) е православна църква, паметник на историята и архитектурата в Дрохобич (Лвовска област, Украйна). През 2013 г. тя е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като част от дървените църкви на Карпатския регион на територията на Полша и Украйна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е дървена, триредова по план, принадлежи към края на 15 – началото на 16 век, с квадратен главен неф и два странични клироса, олтар и нартекс (бабинец).

„Свети Георги“ е пренесена през 1656 г. от карпатското село Надиев, близо до град Долина. Църквата е заменена за сол, разглобена и транспортирана до Дрохобич на волове. Поставена е на мястото на предишната църква, която е изгоряла, а през 1678 г. до нея е построена камбанария.[1]

Долният етаж на църквата е заобиколен от аркадна галерия на стълбове. Над нартекса има хорове с арка-галерия и параклис.

Интериорът на църквата е изписан със стенописи, направени под ръководството на Стефан-Маляр Попович Медицки. В допълнение към религиозните композиции („Страстите Христови“), богатият декоративен орнамент е предимно от растителен характер. Иконостасът и иконите на същия художник („Акатист на Богородица“, „Деяния на апостол Павел“, „Отсичане на главата на великомъченик Георги“) са в кафяви, охра и маслинено-зелени тонове.

Църквата „Свети Георги“ е ремонтирана няколко пъти, но не е загубила първоначалния си вид и е един от най-добре запазените паметници на галицката архитектура от 15 – 16 век. Понастоящем църквата е част от отдела за дървена архитектура на музея.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Нариси з історії Дрогобича (від найдавніших часів до початку XXI ст.). – Дрогобич : Коло, 2009. – ISBN 978-966-7996-46-8.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Церковь Святого Юра (Дрогобыч)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​