Севастиян Етер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Севастиян Етер
руски офицер
Роден
Починал

Националност Русия
Учил вХаминско кадетско училище

Севастия̀н Па̀влович фон Ѐтер (на руски: Севастья́н Па́влович фон Э́ттер) (финландски Sebastian Albrekt von Etter) е руски офицер, генерал-лейтенант от финландски произход. Участник в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Севастиян Етер е роден през в 1829 г. във Финландия в семейството на потомствен дворянин от финландски произход. Ориентира се към военното поприще. Завършва Финландския кадетски корпус. Произведен е в първо офицерско звание прапорщик с назначение в лейбгвардейския Семьоновски полк (1847).

Участва в Унгарския поход (1848—1849) и потушаването на Полското въстание (1863-1864). Служи в лейбгвардейския Семьоновски полк в продължение на 20 години.

През 1865 г. е повишен в звание полковник и е назначен за флигел-адютант. От следващата година е командир на лейбгвардейския Финландски стрелкови батальон (1866-1874). Повишен е във военно звание генерал-майор от 30 август 1869 г. Командир е на: лейбгвардейския Семьоновски полк (1874), 2-ра бригада от 2-ра гвардейска пехотна дивизия (1877).

Участва в Руско-турската война (1877-1878) със своята 2-ра бригада. За храброст и командирски умения при преминаването на Западния отряд през Стара планина е награден със златно оръжие „За храброст“. Проявява се и при освобождението на Пловдив. Награден е с Орден „Света Ана“ I ст.

От 30 август 1881 г. е повишен във военно звание генерал-лейтенант с назначение за командир на 1-ва гренадирска дивизия.

Умира на 28 януари 1883 г. в Москва.

Родство:

  • братя:
    • Николай Етер, генерал-лейтенант (участник в Руско-турската война (1877-1878);
    • Павел Етер, генерал-лейтенант;
  • син: Иван Етер, генерал-майор (командир на Лейбгвардейския семьоновски полк през Първата световна война).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Эттер-фон, Севастьян Павлович // Русский биографический словарь в 25 томах. Санкт Петербург, 1896—1918.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Эттер, Севастьян Павлович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​