Валензее: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
 
Редакция без резюме
Ред 8: Ред 8:
== Бележки ==
== Бележки ==
<references />
<references />
[[Категория:Езера в Алпите]]
[[Категория:Езера в Швейцария]]
[[Категория:Езера в Швейцария]]

Версия от 19:41, 9 юни 2020

Валензее - поглед от хребета Курфирстен

Валензее (на немски Walensee, тоест езерото Вален) е езеро в източна Швейцария, на границата между кантоните Гларус и Санкт Гален. Разположено на 419 м надморска височина във водосборния басейн на река Рейн, то се подхранва от две основни реки - Линт и Зец, които водят началото си от Гларнските Алпи. Заема тектонска долина, допълнително преудълбана от ледник. Тя е асиметрична - от север склоновете на хребета Курфирстен (2306 м) са много стръмни, почти освесни, докато от юг са полегати. Там са образувани дори равни тераси.

За размерите си (15 км дължина, 2 км ширина)[1] то е дълбоко: средната дълбочина е около 100 м, максималната - 151 м. Има площ 24 кв. км, което го поставя назад спрямо повечето други швейцарски езера. За сметка на това е красиво и често се включва в класации на най-красивите езера.[2] Районът около него се нарича Хайдиланд по световноизвестната история на Йохана Спири.[3] - отдавна е известен с развития си летен и зимен туризъм. Най-важна сред тях е пътят, който минава по южния бряг - гледките от него са забележителни и привличат многобройни ентусиасти.

От източната страна (не на самия бряг) се намира единственият по-голям град в района - Валенщат (5680 д.). Река Линт отводнява Валензее в посока към Цюрихското езеро.

Бележки

  1. Walensee, wissen.de
  2. 15 Best Lakes in Switzerland, на сайта The crazy tourist
  3. Walensee, Myswitzerland.com