Хермиона: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Bot: Automated text replacement (-\"([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\" +„\1“)
м шаблон, форматиране; форматиране: 2x тире, интервал (ползвайки Advisor)
 
Ред 1: Ред 1:
{{Литературен герой
{{без източници}}
| картинка =
'''Хермиона''' в [[древногръцката митология]] е дъщеря на [[Менелай]] и [[Елена]]. Преди [[Троянска война|Троянската война]], тя била обещана за жена на [[Орест]], нейния братовчед (бащата на Орест -Агамемнон]] е по-голям брат на Менелай), но по време на войната Менелай обещал ръката на дъщеря си на сина на Ахил -[[Неоптолем]] и Орест трябвало да се откаже от Хермиона пред лицето на такъв знаменит съперник и неизчислимо повече заслуги, още повече, че Орест убил майка си и това сложило петно върху името му. След като Неоптолем бил убит от жреци в [[Делфи]] (според някои източници от самия Орест), Хермиона се омъжила за Орест и от него имала син [[Тисамен]], който наследил трона на своя дядо Менелай в [[Спарта]] ([[Аполодор]], Епитом VI, 14, 28). Според вариант на мита, развит в пиесата „Андромаха“ на [[Еврипид]], убийството на Неоптолем било организирано от Орест, който искал да се ожени за Хермиона.
| пояснение =
| описание = героиня от [[древногръцката митология]]
}}

'''Хермиона''' в [[древногръцката митология]] е дъщеря на [[Менелай]] и [[Елена]].

Преди [[Троянска война|Троянската война]], Хермиона е обещана за жена на [[Орест]], нейния братовчед (бащата на Орест – [[Агамемнон]], е по-голям брат на Менелай), но по време на войната Менелай обещава ръката на дъщеря си на сина на [[Ахил]] – [[Неоптолем]]. Орест трябвало да се откаже от Хермиона пред лицето на такъв знаменит съперник и неизчислимо повече заслуги, още повече, че Орест убил майка си и това сложило петно върху името му. След като Неоптолем бил убит от жреци в [[Делфи]] (според някои източници от самия Орест), Хермиона се омъжва за Орест и от него имала син [[Тисамен (син на Орест)|Тисамен]], който наследява трона на своя дядо Менелай в [[Спарта]].<ref>[[Аполодор]], Епитом VI, 14, 28</ref> Според вариант на мита, развит в пиесата „Андромаха“ на [[Еврипид]], убийството на Неоптолем било организирано от Орест, който искал да се ожени за Хермиона.

== Източници ==
<references />


{{мъниче|гръцка митология}}
{{мъниче|гръцка митология}}

Текуща версия към 06:51, 25 май 2021

Хермиона
Характеристики
Описаниегероиня от древногръцката митология
РодителиМенелай
Хубавата Елена
ДецаТисамен (син на Орест)
Хермиона в Общомедия

Хермиона в древногръцката митология е дъщеря на Менелай и Елена.

Преди Троянската война, Хермиона е обещана за жена на Орест, нейния братовчед (бащата на Орест – Агамемнон, е по-голям брат на Менелай), но по време на войната Менелай обещава ръката на дъщеря си на сина на Ахил – Неоптолем. Орест трябвало да се откаже от Хермиона пред лицето на такъв знаменит съперник и неизчислимо повече заслуги, още повече, че Орест убил майка си и това сложило петно върху името му. След като Неоптолем бил убит от жреци в Делфи (според някои източници от самия Орест), Хермиона се омъжва за Орест и от него имала син Тисамен, който наследява трона на своя дядо Менелай в Спарта.[1] Според вариант на мита, развит в пиесата „Андромаха“ на Еврипид, убийството на Неоптолем било организирано от Орест, който искал да се ожени за Хермиона.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Аполодор, Епитом VI, 14, 28