Илинденци: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Sherpa (беседа | приноси)
м /\{Село/ -> {Селище в България...
Редакция без резюме
Ред 13: Ред 13:
| изт-дължина=23° 14'
| изт-дължина=23° 14'
| мпс-код=Е
| мпс-код=Е
| кмет=Бойко Ибришимов (независим)
| кмет=Симеон Хаджиев
}}
}}



Версия от 08:11, 5 ноември 2007

Илинденци е село в Югозападна България, в община Струмяни, Област Благоевград. Името на селото до 1951 година е Белица.

Илинденци
Общи данни
Население697 души[1] (15 март 2024 г.)
0,0129 души/km²
Землище54 066 km²
Надм. височина443 m
Пощ. код2833
Тел. код074341
МПС кодЕ
ЕКАТТЕ32665
Администрация
ДържаваБългария
ОбластБлагоевград
Община
   кмет
Струмяни
Емил Илиев
(Обединени земеделци; 2011)
Кметство
   кмет
Бойко Ибришимов (независим)
Илинденци в Общомедия


География

Село Илинденци се намира в планински район.

История

До Балканската война село Белица е голямо турско-циганско село. След 1912 година турското и циганското население се изселва и на негово място са заселени бежанци от Егейска Македония, които образуват отделни махали в селото - Заровска - от село Зарово, Крушевска от село Крушево, Кърчовска от село Кърчово.


Културни и природни забележителности

Природно феноменални скални образувания обграждсат селото от север, изток и юг. В непосредствена близост до тях есе намира най голямата в България открита склупторна изложба - "Арт Център Илинденци". Към него е изградена хотелска част и посетителски център. Склупторите и местата където са поставени са осветени с ел. осветелние, което прави мястото уникално гледано от близо и далеч. Над селото се намира лековит извор до който е изграден красив параклисен комплекс.Водата се препоръчваза лечение при болести на очите, мозъка и косата. В централната част на селото са изградени мраморни шадарвани и чешми. Центърът е изграден изцяло с мрамор от най голямата кариера на балканския полуостров за добив на мрамор, намираща се над селото. Към селото има обособена вилна зона, която се намира сред смесена -иглолистна и широколистна гора. Там е изграден и язовир който е зарибен и предлага упражняване на спортен и любителски риболов. Има идеални места за ловуване на пернат и друг дивеч. За тази цел е изградена и ловна хижа. От селото тръгват множество туристически пътек из Пирин планина с посещения на многобройни карстови пещери, тучни поляни и величествени върхове. Скалите край селото предлагат издеални условия за практикуване на скално катерене. Пропаста "Алко" е дълбока 132 метра.

Редовни събития

1. Ежегодно в село Илинденци се провежда международен склупторен симпозиум, по време на който наши и международни артисти представят изработени от самите тяхмраморни скулптури.Същите остават в най големият в страната открит склупторен парк намиращ се в селото. 2. Друго събитие е съборът на с.Илинденци от 1 до 3 август всяка година. 3. Всяка първа събота на месец Февруари се провежда традиционния "Празник на виното" на който се дегустира и оценява вино на местни винопроизводители.


Други

Всяка първа събота на месец Февруари се провежда традиционния празник на "Виното". Месни производители на бели и червени вина изнвасят за оценка своята продукция. Същата се оценява от виноспециалисти - технолози от винзаводите в Дамяница и Благоевград. На победителите се връчват парични и специални статуетни награди. За гостите на празника остава всичкото изнесено за оценка вино и много скара от месни деликатеси, кюфтета, кебапчета, кървавица, суджуци и др., които са любезно предоставени от най големите винопроизводители и собственици на лозови масиви.Празника е съпроведен с ритуално зарязване на лозята от боговете на виното. Изнася се богата фолклорна и музикална програма.


Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България В селото е центъра на прочутото грозде и вино произвеждано от него "Керацуда". Сортът е донесен от бежанците от Егейска македония заселили се тук през 1912 година. Всяко семейство в селото отглежда от 0,5 до 5 декара от този сорт грозде и произвежда вино от него. Над селото се намират най големете на балканският полуостров мрамолни кариери. На 3 километра от селото се намират два завода за преработка на мрамор и производство на мраморни изделия. В селото има над 20 цеха за производство на мраморни изделия.