Масару Емото: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
лъженаука -> псевдонаука; претендира, че водата реагира не, че насочва там каквото
NobelBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ar:ماسارو إيموتو
Ред 35: Ред 35:
[[Категория:Японски писатели]]
[[Категория:Японски писатели]]


[[ar:ماسارو إيموتو]]
[[de:Masaru Emoto]]
[[de:Masaru Emoto]]
[[en:Masaru Emoto]]
[[en:Masaru Emoto]]

Версия от 06:42, 31 март 2009

Масару Емото
江本勝
японски писател

Роден
Починал
Семейство

Уебсайтwww.masaru-emoto.net

Масару Емото (Шаблон:Lang-ja) е японски писател, известен с противоречивото си твърдение, че молекулите на водата се влияят от човешките мисли, чувства и думи. Провежда редица опити, в които претендира, че водата реагира, след като „насочва различни мисли, чувства и думи към водата“ преди да бъде замразена, а след това изследва формата на кристалите, които са се формирали. Учените смятат изследванията му за псевдонаука, а самият Емото се причислява към Ню Ейдж движението.

Биография

Масару Емото е роден на 22 юли 1943 в Йокохама, Япония. Завършва хуманитарни науки със специализация международни отношения в Йокохамския университет и получава сертификат за доктор по алтернативна медицина от Свободния международен университет - неакредитиран международен институт със силно занижени академични изисквания - през октомври 1992 година. Създава АйЕйчЕм Корпорейшън (IHM Corporation) в Токио.

Работа с водни кристали

Експериментите с водни кристали на Емото се състоят в показване на различни думи, картини, обърнати към вода или пускане на музика на вода в стъкленици. След което водата се замразява и се изследват получилите се кристали, които са заснети през микроскоп.

Работата на Емото не се придържа към научния метод. Емото открито заявява, че не е учен и че качествата на фотографите в екипа му се ценят повече от научния метод, а подборът на самите фотографии се извършва с оглед на крайната цел, тоест напълно произволно. Според него, кристалната структура на леда разкрива тайните на водата. Авторът не дава подробности за експерименталния си подход, отсъства контрол на качеството и адекватността на експериментите и най-вече, отсъстват каквито и да е средства за ограничаване на произволната човешка намеса по време на извършването на опитите, което потвърждава липсата на научен подход в действията му. Джеймс Ранди публично предлага 1 милион долара на Емото, ако успее да извърши научно-контролирани, двойно анонимни тестове, които да повтарят обявените и широко рекламирани резултати.

Емото е автор на редица книги, от които най-известна е „Посланията на водата“, издадена в много страни по света. Той е женен за Кацуко Емото, с която имат три деца. Жена му ръководи „Киокуша“ - издателството на неговата компания.

Книги

  • Послания от водата, том 1 (1999), (Messages from Water, Vol. 1)
  • Послания от водата, том 2 (2001), (Messages from Water, Vol. 2)
  • Тайните послания на водата (2004), (The Hidden Messages in Water)
  • Посланията на водата III: Обичайте себе си (2006), (The Message from Water III: Love Thyself)
  • Лекуване на водните кристали: Музика и изображения за да възстановиш благосъстоянието си (2006), (Water Crystal Healing: Music & Images to Restore Your Well Being)
  • Формата на любовта: Да открием кои сме, откъде идваме и накъде отиваме (2007), (The Shape of Love: Discovering Who We Are, Where We Came From, and Where We are Going)

Външни връзки

Бележки