Интерактивен маркетинг: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м меп и кат
Ред 1: Ред 1:
Терминът '''интерактивен маркетинг''' е свързан с нарастващата тенденция за двустранност в отношенията между производител/марка и потребител. Той описва комуникацията между двете страни. За разлика от традиционните медии и канали, интерактивните позволяват осъществяването на диалог между марката и потребителя. Потребителят вече не е пасивен реципиент на рекламни послания, сега той заема позицията на активна страна, която взема участие в процеса. Според Джон Дейтън (Харвард), “интерактивният маркетинг е възможността да се обръщаш към потребителя, да запомняш какво казва той и отново да се обръщаш към него по начин, който показва, че си спомняме какво ни е казал [потребителят]”. Макар че интернет технологиите са силно свързани с интерактивния маркетинг, двете понятия не са синоними, както често се приема. Интерактивният маркетинг е цялостната концепция за диалога между марката и потребителя и на практика можем да видим приложението му в различни форми, например мобилен маркетинг (чрез SMS, MMS, и др.), маркетинг във форуми, блогове и различни социални мрежи, e-mail и директен маркетинг, интерактивна телевизия и др.
Терминът '''интерактивен маркетинг''' е свързан с нарастващата тенденция за двустранност в отношенията между [[производител]]/марка и [[потребител]]. Той описва комуникацията между двете страни. За разлика от традиционните медии и канали, интерактивните позволяват осъществяването на диалог между марката и потребителя. Потребителят вече не е пасивен реципиент на [[реклама|рекламни]] послания, сега той заема позицията на активна страна, която взема участие в процеса. Според Джон Дейтън (Харвард), “интерактивният маркетинг е възможността да се обръщаш към потребителя, да запомняш какво казва той и отново да се обръщаш към него по начин, който показва, че си спомняме какво ни е казал [потребителят]”. Макар че интернет технологиите са силно свързани с интерактивния маркетинг, двете понятия не са синоними, както често се приема. Интерактивният маркетинг е цялостната концепция за диалога между марката и потребителя и на практика можем да видим приложението му в различни форми, например мобилен маркетинг (чрез SMS, MMS, и др.), маркетинг във форуми, блогове и различни социални мрежи, e-mail и директен маркетинг, интерактивна телевизия и др.

== Източници ==
<references />
[http://www.imarketing.hit.bg/ Маркетинг с интерактивни медии: развитие, тенденции и приложения]



== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://www.imarketing.hit.bg/ Маркетинг с интерактивни медии: развитие, тенденции и приложения]
* [http://www.cybermark.bg/ Първата агенция за интерактивен маркетинг в България - Zed digital Cybermark]

Асоциации за интерактивен маркетинг:
* [http://www.iab.net/ Interactive Advertising Bureau (IAB)]
* [http://www.fedma.org/ Federation of european direct and interactive marketing (Fedma)]
* [http://www.chicagoima.org/ Chicago Interactive Marketing Association (Cima)]
* [http://www.mima.org/ Minnesota Interactive Marketing Association (Mima)]



== Вижте също ==
== Вижте също ==
* [http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3 Маркетинг]
* [[Маркетинг]]


[[Категория:Маркетинг]]
{{мъниче}}
{{мъниче}}

[[en:Interactive marketing]]

Версия от 05:06, 12 април 2009

Терминът интерактивен маркетинг е свързан с нарастващата тенденция за двустранност в отношенията между производител/марка и потребител. Той описва комуникацията между двете страни. За разлика от традиционните медии и канали, интерактивните позволяват осъществяването на диалог между марката и потребителя. Потребителят вече не е пасивен реципиент на рекламни послания, сега той заема позицията на активна страна, която взема участие в процеса. Според Джон Дейтън (Харвард), “интерактивният маркетинг е възможността да се обръщаш към потребителя, да запомняш какво казва той и отново да се обръщаш към него по начин, който показва, че си спомняме какво ни е казал [потребителят]”. Макар че интернет технологиите са силно свързани с интерактивния маркетинг, двете понятия не са синоними, както често се приема. Интерактивният маркетинг е цялостната концепция за диалога между марката и потребителя и на практика можем да видим приложението му в различни форми, например мобилен маркетинг (чрез SMS, MMS, и др.), маркетинг във форуми, блогове и различни социални мрежи, e-mail и директен маркетинг, интерактивна телевизия и др.

Външни препратки

Вижте също