Йезуитски орден: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Промяна: sr:Језуити
Allmhurach (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 43: Ред 43:
[[fr:Compagnie de Jésus]]
[[fr:Compagnie de Jésus]]
[[fy:Jezuïten]]
[[fy:Jezuïten]]
[[gd:Comann Iosaid]]
[[gl:Compañía de Xesús]]
[[gl:Compañía de Xesús]]
[[he:ישועים]]
[[he:ישועים]]

Версия от 13:26, 20 януари 2010

Една от версиите на печата на ордена. „IHS“ са първите три букви от IHΣOYΣ, името на Исус на гръцки. По-късно биват разтълкувани и като Iesus Homini Salvator, „Исус, човешкият спасител“, или Iesum Habemus Socium, „Имаме Исус за другар“ (латински)

Обществото на Исус (Шаблон:Lang-la, S.J. и S.I.; на италиански Compagnia di Gesù, „Исусова дружина“) е християнски религиозен орден на Римокатолическата църква. Членовете на ордена се наричат йезуити.

Началото на ордена е дадено на 15 август 1534 година от Игнаций Лойола и няколко негови съмишленици в Париж, като самият орден е официално утвърден на 27 септември 1540 г. в Рим с була на папа Павел III.

Борбата с протестантството налага нуждата йезуитите да излязат от познатата за времето рамка на монашеските ордени. Дейността им е насочена не към стоицизъм и съзерцание, а към деен живот.

Членовете на Ордена се обвързват с каузата му чрез обети, съответсващи на мястото им в йерархията му. Малцина от тях, ръководителите на Ордена, са допускани да дадат най-важния обет — този за лична преданост към папата.

Йезуитите създават толкова работещо и гъвкаво за времето си общество, че успяват да излязат извън първоначалните си намерения за борба с Реформацията и протестантството. Те успяват да вложат голяма част от силите си в мисионерство и завземане на позиции в мюсюлманския свят и Новия свят.

Благодарение на лидерството на Лойола и добрата организация и подготовка на кадрите на Ордена, католическата църква дава съдържание на приетата на проведения през 1545-1563 г. Общ събор, Контрареформация и успява не само да се съхрани, но и да мине в настъпление.


Шаблон:Християнство-мъниче

Шаблон:Link FA