Печатарство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Печат)
Направо към: навигация, търсене
Книгопечатане през 16-ти век

Печатането (исторически известно и като книгопечатане) е процесът на многократно възпроизвеждане на идентичен отпечатък на текст или други изображения, обикновено с мастило върху хартия с използването на машина – печатна преса. В съвременни условия то се извършва най-често с индустриален мащаб и с компютърни технологии и представлява съществена част от издателската дейност.

История[редактиране | редактиране на кода]

Също като калиграфията преди него, печатането е открито през 6-и век в Китай, като първоначално текстът и илюстрациите били изрязвани върху дървени блокчета (ксилография).[1] Гравьорите се мъчели да наподобят почерка на калиграфите, с тънки и дебели щрихи. Най-старата известна печатна книга в света е „Диамантената сутра“ от 868 г. През 9-и век в Китай Пи Ченг започва да печата с подвижни индивидуални печатарски букви, изработени от втвърдена глина, а през 13-и век в Далечния изток (Китай, Корея, Япония) навлиза печатането с метални печатарски букви, но не се развива значително, защото не е подходящо за използваните идеографски знаци (йероглифи).[2]

Подвижен набор[редактиране | редактиране на кода]

От ключово значение за развитието на книгопечатането е изобретението на Йохан Гутенберг, който въвежда печатарска матрица, в която могат да се подреждат отделни букви (клишета), или т.нар. подвижен набор.[3]

Касети с печатарски букви

Гутенберг отваря печатницата си в Майнц, Германия през 1444 г. и започва работа по Гутенберговата библия, която излиза от печат през 1456 г. Подвижният набор позволява набраният текст да бъде прочетен и коригиран преди да се пристъпи към самото отпечатване. Всяка буква се изрязва със стоманен калъп (матрица), като в калъпа се излива по-мек метал и разтопено олово, примесено с калай и антимон. След това буквите се подреждат ред по ред, образувайки страница, която след отпечатването се разглобява и буквите могат да се използват отново. Изкуството на проектиране на букви се нарича типография, а самото подреждане на текста върху страницата – набор (на английски: typesetting).

Дървената преса, използвана от Гутенберг за печатане, има проста конструкция и наподобява винарската преса. Преди печата хартията се овлажнява, за да се получи по-добър отпечатък. Набраната страница се омастилява с помощта на мастилени тампони. Този първоначален дизайн на печатната преса бил подобрен едва след 200 години, когато мастилените тампони били заменени с ролки. Металните букви (знаци) се съхраняват всяка в своя кутия и словослагателят ги подрежда ред по ред, изпълвайки матрицата и оформяйки страницата. След отпечатването, печатарските букви се връщат в съответните кутии за последващо използване. Оцветените елементи (декорации и начални букви) се добавят след това ръчно.

Кирилица[редактиране | редактиране на кода]

Вторият лист на Октоих

Първото печатане на книги на кирилица по тази технология се започва в Краков от Фиол Швайполт, католик от немски произход. Първите книги, напечатани през 1491 година са Октоих и Часослов. За целта са изработени поансони за 230 букви и знаци. [4] По късно му е забранено да печата на кирилица църковни книги.

Османска империя[редактиране | редактиране на кода]

В Османската империя Баязид II през 1483 година забранява печатането на книги на арабски език. И въпреки че в Цариград, Солун и други градове се печатат книги на иврит (от 1493 година), гръцки и арменски, едва през 19-и век започват да се печатат книги на арабски език.

Първопечатни книги[редактиране | редактиране на кода]

Нюрнбергските хроники

Книгите, отпечатани в Европа от началото на книгопечатането до 1501 г., са много редки, тъй като тиражът им е бил 100 – 300 екземпляра. Те се наричат инкунабули (от на латински: incunabula – люлка, начало). Сред тях са Нюрнбергските хроники (1493 г.), Псалтирът от Майнц и др.

Терминът е използван за първи път от Бернард фон Малинкрод в памфлета на латински: „De ortu et progressu artis typographicae“ („Развитие и напредък на типографското изкуство“) от 1639 г и се утвърждава през 18-и в. Инкунабулите се делят на два типа: ксилографски и типографски. Гутенберговата библия е отпечатана по типографски начин. По-голяма част от изданията са на латински, но са се печатали книги и на други езици. Основни купувачи на инкунабулите били учените, благородниците, адвокатите и свещениците. Като правило, инкунабулите се печатали с готически шрифт без отделни абзаци.

Развитие до 20-и век[редактиране | редактиране на кода]

Печатарството, основано на изобретението на Гутенберг, се разпространява бързо из Европа, достигайки Англия през 1476 г., когато Уилям Какстън отваря своята печатница. Стивън Дей пренася печатарството в Америка през 1638 г. Следващото усъвършенствуване са пресите, изработени от желязо и с лостов механизъм вместо винт. Граф Станхоуп разработва първата печатарска преса от този тип около 1800 г. и тя била доразвита от Джордж Клаймър, чиято Колумбийска преса (много екземпляри от нея още съществуват) е по-лесна за употреба. Следва период на бързи нововъведения в дизайна на печатарската преса и през 1814 г. вестник Таймс се е отпечатвал на цилиндрична преса, задвижвана от пара и проектирана от Фридрих Кьониг. Тя отпечатвала вестника върху листове хартия и заедно с първата ролна преса била пренесена в Америка през 1865 г. от Уилям Бълок. Педалната преса е машина, която се използва за дребни поръчки, захранва се с хартия на ръка и се задвижва от печатаря с крак

Успоредно с усъвършенствуване на пресите се развивали и използваните шрифтове. Печатарите в различни страни разработили различни шрифтове, като някои техни версии се използват и до днес.

Съвременни печатарски техники[редактиране | редактиране на кода]

Офсетов печат[редактиране | редактиране на кода]

Преса за печатане на вестници

Офсетовият печат днес е най-широко разпространеният метод за печат на големи тиражи (над няколко хиляди броя). Принципът му на действие включва няколко етапа на пренос на изображението, като преди окончателното му пренасяне на хартията има междинен гумен офсетен цилиндър (на английски: offset). Когато се комбинира с литографски процес на формиране на изображението за печат, той включва и плосък носител, който се омастилява само в частите, подлежащи на печат. Този носител се нарича печатна форма или плака – най-често пластина с фоточувствително покритие (като правило, пластините са изработени от алуминиеви сплави).[5][6]

Така описаната технология е само за един цвят мастило. За многоцветно изображение се използват два метода – или повторение на печата поотделно за всеки цвят, или печат с многоцветна печатна машина. И двата метода се основават на разлагането на всеки използван цвят на няколко цветови компонента, например CMYK. За всяка цветна страница се изготвят набор от печатни форми, като изображението върху всяка от тях съответства на един от съставните цветове от системата CMYK. Тези пластини или се зареждат една по една в машина с един комплект валове, или едновременно при съответния вал в многоцветната машина. Най-разпространените видове многоцветни машини си имат собствени имена: двуцветна, трицветна и т.н. За осигуряване на качествен цвят при печатането се използват различни системи за контрол на базата на денситометрия, колориметрия и цветна проба.

Цифров печат[редактиране | редактиране на кода]

Цифровият (дигитален) печат е свързан с навлизането на компютрите в края на 20-и век и с развитието на принтерите като периферни устройства към тях. При него не се налага междинно пренасяне върху пластина, а изображението директно се пренася от цифровото му описание (във вид на компютърен файл) към физическия носител – хартия или друга печатна медия. Използва се за малки тиражи и позволява бързо и качествено изработване на единични бройки у дома или в офиса, както и печат на текстове с променящи се участъци – например директна поща или рекламни кампании до различни адресати – нещо, което е твърде скъпо и трудоемко при офсетовия печат. Съвременният цифров печат използва лазерни или мастилено-струйни принтери, съответно с тонер и мастило.

Също тясно свързан с цифровите технологии, но предлагащ много нови възможности, е методът на триизмерен печат.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bann, David. The New Print Production Handbook. Little, Brown & Company, 1997. ISBN 978-0316641517.
  2. Great Chinese Inventions. // Minnesota-china.com. Посетен на 29 юли 2010.
  3. Encyclopaedia Britannica. Retrieved November 27, 2006, from Encyclopaedia Britannica Ultimate Reference Suite DVD – entry 'printing'
  4. The European Library
  5. History of Printing. // Historyworld. Посетен на 16 август 2010.
  6. Histoire de l'imprimerie. // Typographie & Civilisation, 2006. Посетен на 16 август 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]