Дон Хуан Матус: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: el:Δον Χουάν Μάτους
Ред 30: Ред 30:


[[de:Don Juan Matus]]
[[de:Don Juan Matus]]
[[el:Δον Χουάν Μάτους]]
[[en:Don Juan Matus]]
[[en:Don Juan Matus]]
[[fr:Juan Matus]]
[[fr:Juan Matus]]

Версия от 15:58, 20 август 2010

Дон Хуан Матус
персонаж от книгите на Карлос Кастанеда.
Роден
1890 г.
Починал
1973 г. (83 г.)

Дон Хуан Матус (Шаблон:Lang-es) е главен герой в серията от книги на Карлос Кастанеда. Той е описан като индианец яки, с когото Кастанеда се среща близо до границата между САЩ и Мексико в началото на 1960-те години. Истинското съществуване на Дон Хуан е предмет на дълги диспути.[1]

Някои от идеите от учението на Дон Хуан

Вътрешно мълчание - състояние в което липсват мисли породени от егото. Това състояние способства достигане до директно възприятие на енергията от вселената, избягвайки интерпретацията на рационалния ум.

Сънуване - способността да възприемаме и навлизаме в други реалности или т.нар. второ внимание по време на сън - чрез нашето енергийно или с физическото тяло.

Будно сънуване - способността да възприемаме и да действаме в ежедневието, или първото внимание.

Рекапитулация - преглед на събития от нашия живот с цел припомняне на елементите, конструиращи случката и възстановяване на енергията, която сме загубили и която сме поели по времето на ситуацията.

Енергийно тяло - сияйна сфера с размери приблизителни на физическото тяло, която е свързана с физическото чрез т.нар. събирателна точка, която е разположена на една ръка разстояние зад плешките на физическото тяло.

Събирателна точка - мястото, където възниква възприятието.

Тенсегрити - термин, зает от архитекта Бъкминстър Фулър. Другото име на Магическите пасове - движения практикувани от мексиканските шамани с цел подобряване на физическото състояние и създаване на чувство за благополучие.

Бележки

Шаблон:Литература-мъниче