Карлос Кастанеда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карлос Кастанеда
(Carlos César Salvador Aranha Castañeda)
американски писател
Роден: 25 декември 1925 г.
Кахамарка, Перу
Починал: 27 април 1998 г.
(на 72 г.)
Лос Анджелис, Съединени американски щати

Карлос Сесар Салвадор Арана Кастанеда (на испански: Carlos César Salvador Aranha Castañeda) е американски писател, социолог и антрополог от перуански произход. Роден в Перу, по-късно емигрира в САЩ, учи в Лос Анджелис и защитава докторат по антропология. През следващите години пише поредица добре продавани книги с мистично съдържание, като живее в САЩ и Мексико, основно в Лос Анджелис. В повечето от своите книги описва учението си при индианския магьосник Дон Хуан Матус.

Идеи от книгите на Карлос Кастанеда[редактиране | редактиране на кода]

Събирателната точка

Вътрешно мълчание - състояние, в което липсват мисли, породени от егото.

Сънуване - способността да възприемаме и навлизаме в други реалности или т.нар. второ внимание по време на сън - чрез нашето енергийно или с физическото тяло.

Будно сънуване - способността да възприемаме и да действаме в ежедневието, или първото внимание.

Рекапитулация - преглед на събития от нашия живот с цел припомняне на елементите, конструиращи случката и възстановяване на енергията, която сме загубили и която сме поели по времето на ситуацията.

Енергийно тяло - сияйна сфера с размери приблизителни на физическото тяло, която е свързана с физическото чрез т.нар. събирателна точка, която е разположена на една ръка разстояние зад плешките на физическото тяло.

Събирателна точка - мястото, където възниква възприятието.

Неорганични същества - същества, които притежават съзнание (следователно живот - според гледната точка на магьосниците) без да са организми. Те обитават свят, паралелен на нашия. Хората са представители на другия основен тип съзнание – органичното.

Тенсегрити - термин, зает от архитекта Бъкминстър Фулър. Другото име на Магическите пасове - движения практикувани от мексиканските шамани с цел подобряване на физическото състояние и създаване на чувство за благополучие.

Магически пасове - Тенсегрити[редактиране | редактиране на кода]

В последните години от живота си Кастанеда се занимава изключително с разпространението на Магическите пасове. С помощта на организацията Клиъргрийн се организират семинари, на които стотици последователи могат да научат и практикуват движенията. Също така през 1998 година от печат излиза книгата "Магическите движения", в която са описани движенията, както и намерението закодирано в тях.

Свързани автори[редактиране | редактиране на кода]

Таиша Абелар и Флоринда Донер Грау са две авторки, които твърдят че също са ученици на Дон Хуан Матус и част от групата на Толтекските воини. В своите книги те описват обучението си при групата от шамани, приближени на Дон Хуан. И двете жени получават потвърждение от Карлос Кастанеда за техните твърдения, и те са част от кръга на приближени хора около Кастанеда.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

 • 1968 г. - „The Teachings of Don Juan: A Yaqui Way of Knowledge“ („Учението на дон Хуан: Пътят на знанието на един яки“; ISBN 9548037467)
 • 1971 г. - „A Separate Reality: Further Conversations with Don Juan“ („Една отделна реалност“)
 • 1972 г. - „Journey to Ixtlan: The Lessons of Don Juan“ („Пътуване към Икстлан“)
 • 1975 г. - „Tales of Power“ („Сказания за силата“)
 • 1977 г. - „The Second Ring of Power“ („Вторият пръстен на силата“)
 • 1981 г. - „The Eagle's Gift“ („Дарът на орела“)
 • 1984 г. - „The Fire from Within“ („Огънят отвътре“)
 • 1987 г. - „The Power of Silence: Further Lessons of Don Juan“ („Силата на мълчанието: Допълнителни уроци от Дон Хуан“)
 • 1993 г. - „The Art of Dreaming“ („Изкуството на сънуването“)
 • 1998 г. - „Magical Passes: The Practical Wisdom of the Shamans of Ancient Mexico“ („Магическите движения: Практическата мъдрост на шаманите от древно Мексико“; компилация; ISBN 954733087X)
 • 1999 г. - „The Active Side of Infinity“ („Активната страна на безкрайността“; компилация)
 • 2000 г. - „The Wheel Of Time : The Shamans Of Mexico“ („Колелото на времето: Шаманите от Мексико“; компилация)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за