Тенсегрити

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за термина в строителната механика. За термина на Карлос Кастанеда, вижте Тенсегрити (Кастанеда).

Най-простата тенсегрити структура.

Тенсегрити (tensegrity – от tension, обтягане, integrity, цялостност[1]) е вид предварително напрегната пространствена фермова конструкция, съставена от взаимно уравновесяващи се опънни и натискови елементи. При това елементите, които са подложени на натиск са пръти или греди, а тези на опън са въжета или други гъвкави елементи. При тази конструкция гредите не се опират една в друга, а висят в пространството и тяхното положение една спрямо друга се фиксира от въжетата и никоя от гредите не е подложена на огъване. Терминът тенсегрити е измислен и популяризиран от американския инженер-конструктор Бъкминстър Фулър и от Kenneth Snelson

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

В политиката[редактиране | редактиране на кода]

Концепцията на тенсегрити конструкциите като метафора за политически самоподдържащи се структури и в частност такива, свързани с корупцията, е използвана от сенатор Стюарт Сиврет, за да обясни постоянството и голямата нестабилност на такива структури.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Терминът е зает впоследствие от Карлос Кастанеда като съвършен израз на движещите сили в магическите движения Магическите движения на Карлос Кастанеда Архив на оригинала от 2013-09-02 в Wayback Machine.