Вилем-Александър Нидерландски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.6.5) (Робот Промяна: ko:오라녜 공 빌럼알렉산더르
м r2.7.1) (Робот Добавяне: vi:Willem-Alexander, Thái tử Hà Lan
Ред 71: Ред 71:
[[sv:Willem-Alexander av Nederländerna]]
[[sv:Willem-Alexander av Nederländerna]]
[[th:เจ้าชายวิลเล็ม อเล็กซานเดอร์ เจ้าชายแห่งออเรนจ์]]
[[th:เจ้าชายวิลเล็ม อเล็กซานเดอร์ เจ้าชายแห่งออเรนจ์]]
[[vi:Willem-Alexander, Thái tử Hà Lan]]
[[zh:威廉-亚历山大 (荷兰王储)]]
[[zh:威廉-亚历山大 (荷兰王储)]]

Версия от 04:10, 28 март 2011

Вилем-Александър
нидерландски принц и престолонаследник
Лични данни
Роден
Подпис
Семейство
БащаКлаус ван Амсберг
МайкаБеатрикс Нидерландска
БракМаксима Керути
Вилем-Александър в Общомедия

Принц Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд, принц орански, принц нидерландски, принц Оран-Насау, лрд ван Амсберг, (на нидерландски:Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Prins van Oranje, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg е престолонаследник на Нидерландия, най-голям син на кралица Беатрикс Нидерландска и принц Клаус ван Амсберг.

Ранни години

Вилем-Александър е роден в Утрехт на 27 април 1967 преди майка му да заеме нидерландския престол. Официално той става наследник на нидерландската корона, с титла Негово Кралско Височество, Принц Орански (Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje), на 30 април 1980 г., когато майака му се възцарява на нидерландския престол.

Принцът завършва протестантско училище в Хага, колеж в Уелс и е дипломант по история на Лайденския университет, а освен това се интересува от управление на водните ресурси - член е на Световната комисия по водата за 21 век и е патрон на комитета по Световно водно сътрудничество към Световната Банка, ООН и Шведското външно министерство. На 12 декември 2006 Вилем-Александър е назначен за председател на Секретариата на Главния консултативен съвет по въпросите на водата към ООН.

Официални задължения

Принц Вилем-Александър е член на Държавния съвет на Нидерландия, председателстван от кралица Беатрикс. Освен това Вилем-Александър е бригаден генерал в Нидерландските сухопътни сили и е старши капитан в Нидерландските военноморски и военновъздушни сили. Той е и председател на Нидерландския олимпийски комитет и е член на Международния олимпийски комитет.

Семейство

На 2 февруари 2002 принц Вилем-Александър се жени за Максима Керути, аржентинката с испано-италиански произход. Двамата имат три деца:

  • Принцеса Катерина-Амалия (р. 7 декември 2003)
  • Принцеса Алексия (р. 26 юни 2005)
  • Принцеса Ариана (р. 10 април 2007)