Вилем-Александър Нидерландски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вилем-Александър Нидерландски
Крал на Нидерландия
Koning-willem-alexander-okt-15-s.jpg
Лични данни
Управление от 30 април 2013
Пълно име Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд
Роден
Наследник принцеса Катерина-Амалия
Семейство
Баща Клаус ван Амсберг
Майка Беатрикс Нидерландска
Брак Максима Серути
Вилем-Александър Нидерландски в Общомедия

Вилем-Александър Нидерландски (на нидерландски: Willem-Alexander der Nederlanden), пълно име Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд (на нидерландски: Willem-Alexander Claus George Ferdinand) е крал на Нидерландия, най-голям син на кралица Беатрикс Нидерландска и принц Клаус ван Амсберг.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Утрехт на 27 април 1967 г., преди майка му да заеме нидерландския престол. Официално става наследник на нидерландската корона с титла Негово Кралско Височество Принц Орански (Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje) на 30 април 1980 г., когато майка му се възцарява на нидерландския престол.

Принцът завършва протестантско училище в Хага, колеж в Уелс и е дипломант по история на Лайденския университет. Интересува се от управление на водните ресурси - член е на Световната комисия по водата за 21 век и е патрон на Комитета по световно водно сътрудничество към Световната банка, ООН и Шведското външно министерство. На 12 декември 2006 г. е назначен за председател на Секретариата на Главния консултативен съвет по въпросите на водата към ООН.

Задължения като принц[редактиране | редактиране на кода]

Принц Вилем-Александър е член на Държавния съвет на Нидерландия, председателстван от кралица Беатрикс. Той е бригаден генерал в Нидерландските сухопътни сили и старши капитан в Нидерландските военноморски и военновъздушни сили. Председател е на Нидерландския олимпийски комитет и е член на Международния олимпийски комитет.

В телевизионно обръщение към нацията кралицата заявява, че абдикира от престола в полза на своя най-голям син и престолонаследник Вилем-Александър Орански. Официалната церемония е на 30 април 2013 г. - Деня на кралицата (рождения ден на нейната майка и предишна кралица), който се преименува на Ден на краля[1][2].

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

На 2 февруари 2002 г. принц Вилем-Александър се жени за Максима Серути - аржентинка с испано-италиански произход. Двамата имат 3 деца:

  • принцеса Катерина-Амалия (р. 7 декември 2003)
  • принцеса Алексия (р. 26 юни 2005)
  • принцеса Ариана (р. 10 април 2007)

Източници[редактиране | редактиране на кода]