Неманя Видич: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.5.1) (Робот Промяна: th:เนมันย่า วิดิช
Ред 93: Ред 93:
[[sr:Немања Видић]]
[[sr:Немања Видић]]
[[sv:Nemanja Vidić]]
[[sv:Nemanja Vidić]]
[[th:เนมานยา วิดิช]]
[[th:เนมันย่า วิดิช]]
[[tr:Nemanja Vidić]]
[[tr:Nemanja Vidić]]
[[uk:Неманья Видич]]
[[uk:Неманья Видич]]

Версия от 12:32, 31 май 2011

Неманя Видич
Лична информация
Роден21 октомври 1981 г.  (на 42 г.)
Ръст188 см
ПостЦентрален защитник
Настоящ отбор
ОтборМанчестър Юнайтед
Номер15
Юношески отбори
19891993
19941996
19962000
Йединство Ужице
Слобода Ужице
Цървена звезда
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
20002001
20012004
20042005
2006
Спартак Суботица (наем)
Цървена звезда
Спартак Москва
Манчестър Юнайтед
Национален отбор²
2002 Сърбия
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства  и е актуална към 17 юли 2009.
2. Информацията е актуална към 17 юли 2009.
Неманя Видич в Общомедия

Неманя Видич (на сръбски Немања Видић / Nemanja Vidić) е сръбски футболист, играе на поста централен защитник. Към момента играе за Манчестър Юнайтед.

Ранни години

Неманя Видич е роден на 21 октомври 1981 г. в град Титово Ужице, Югославия. Израстнал е в бедно семейство. Баща му Драголюб е бил работник в местния завод, а майка му Зора е била чиновничка. Когато е на 7 години, заедно с по-големия си брат Душан започват да тренират в местния отбор Йединство Ужице. С течение на времето Видич прогресира и на 12 години преминава в Слобода Ужице.

С екипа на Манчестър Юнайтед

Цървена Звезда

Точно преди 15-тия си рожден ден Неманя Видич подписва с „Цървена Звезда“ и тренира в школата на сръбския гранд. Преминава под наем за една година в Спартак Суботица. След края на периода му под наем той се връща в „Цървена Звезда“ и започва подема в неговата кариера. През сезон 2001–2002 става носител на Югославската Купа. Впоследствие Видич става капитан на отбора и с капитанската лента извежда тима си до златен дубъл през сезон 2003–2004. По време на престоя му от три години в „Цървена Звезда“ Неманя Видич изиграва 67 мача и вкарва 12 гола, преди да премине в руския гранд „Спартак Москва“.

Манчестър Юнайтед

След като изиграва само един сезон със „Спартак Москва“, през зимата на 2006 г. подписва с „Манчестър Юнайтед“ за две години и половина. Цената на трансфера му при „червените дяволи“ е 7 млн. паунда. Дебютира с червената фланелка на 25 януари в полуфинал за Карлинг Къп срещу „Блекбърн Роувърс“, спечелен с 2:1. Той влиза в последните минути на мястото на Рууд ван Нистелрой. За кратко време Неманя Видич става ключов играч на Манчестър Юнайтед и сър Алекс Фъргюсън започва да го налага като титуляр. Партнира си в центъра на отбраната с Рио Фърдинанд.

На 31 март 2007 г. в мач срещу „Блекбърн Роувърс“ си чупи ключицата и е извън игра в продължение на един месец. Съотборниците му го наричат Вида и е зачитан като един от най-добрите защитници в Премиършип.

Национален отбор

Неманя Видич прави своя дебют за мъжкия национален отбор в квалификация за Евро 2004 срещу Италия. Част е от „Великолепната четворка“ сръбски защитници, които по време на квалификациите за Световното първенство през 2006 в Германия допускат едва 1 гол (вкаран от Раул). Другите защитници във „Великолепната четворка“ са Ивица Драгутинович (Севиля), Младен Кръстаич (Шалке 04) и Горан Гавранчич (Динамо Киев).

Личен живот

На 15 юни 2006 г. Неманя Видич се жени за Ана Иванович, студентка по икономика в Белградския университет. Двамата имат син на име Лука, който се ражда няколко месеца след сватбата им. На 27 май 2009 г. в деня, в който Манчестер Юнайтед губят финал в Шампионската лига от Барселона, Видич става баща за втори път на момче. Бранителят на Юнайтед е известен с това, че ревниво пази личния си живот от медиите и рядко дава интервюта, в които говори за семейството си. В един от малкото случаи, когато нарушава собствените си правила, Видич споделя, че до голяма степен успехите в кариерата му се дължат на неговата съпруга. "Тя ме разбира най-добре. Знае, че след мач не обичам да говоря с никой и изчаква да ми мине. Нейната подкрепа значи много за мен и именно затова стигнах до нивото, на което се намирам".

Външни препратки