Хенри Пърсел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Промяна: el:Χένρι Πέρσελ
Ред 21: Ред 21:
Хенри Пърсел е автор на множество [[ода|оди]], [[кантата|кантати]], песни, полуопери (музика към театрални постановки), сакрални произведения и [[соната|сонати]].
Хенри Пърсел е автор на множество [[ода|оди]], [[кантата|кантати]], песни, полуопери (музика към театрални постановки), сакрални произведения и [[соната|сонати]].



ВИЖ НОВА КНИГА ЗА ОПЕРАТА В 2 ТОМА ОТ ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ, СОФИЯ, 2002.
{{Англия-мъниче}}
{{Англия-мъниче}}



Версия от 21:53, 16 декември 2011

Хенри Пърсел
Henry Purcell
английски композитор

Роден
Починал
ПогребанУестминстърско абатство, Уестминстър, Великобритания
Активен периодот 1679 г.
Семейство
Деца6

Уебсайтwww.henrypurcell.org.uk
Хенри Пърсел в Общомедия

Хенри Пърсел (на английски Henry Purcell) е английски композитор от епохата на барока. Характерното за музиката му е съчетаването на елементи от френския и италианския барок с такива от английския.

Биография

Роден е на 10 септември 1659 в лондонския район Уестминстър, Обединеното кралство. Неговият баща, също Хенри Пърсел, е бил член на Кралската капела. Хенри Пърсел е най-големият от тримата му сина. След смъртта на баща му през 1664, неговият чичо Томас Пърсел се заема с образованието му. Говори се, че Пърсел композирал от 9-годишен, но първата му завършена творба, Ода за рождения ден на Краля, е от 1670. От 1676 Пърсел е органист в Уестминстърското абатство. Същата година написва няколко произведения като музиката по таргедията Абделазар на Афра Бен. През 1685 написва операта Дидона и Еней, която се счита за първата истинска английска опера. Либретото е дело на Нахум Тейт. Творбите му Te Deum и Jubilate, написани за деня на света Сесилия през 1694, са определяни като едни от най-добрите му.

Умира на 21 ноември 1695 в дома си в Уестминстър, оставяйки сами съпругата си и трите си деца. Погребан е в Уестминстърското абатство.

Хенри Пърсел е автор на множество оди, кантати, песни, полуопери (музика към театрални постановки), сакрални произведения и сонати.


ВИЖ НОВА КНИГА ЗА ОПЕРАТА В 2 ТОМА ОТ ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ, СОФИЯ, 2002. Шаблон:Англия-мъниче [[Категория:Английски композитори|Пърсел, Хенри angliiskiq :)