Аутсорсинг: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ml:പുറം പണി
м r2.7.3) (Робот Промяна: ml:ഔട്ട്സോഴ്സിങ്
Ред 60: Ред 60:
[[ko:아웃소싱]]
[[ko:아웃소싱]]
[[lt:Išteklių perkėlimas]]
[[lt:Išteklių perkėlimas]]
[[ml:ഔട്ട്സോഴ്സിങ്]]
[[ml:പുറം പണി]]
[[mn:Аутсорсинг]]
[[mn:Аутсорсинг]]
[[mr:बाह्यस्रोत]]
[[mr:बाह्यस्रोत]]

Версия от 03:52, 23 ноември 2012

Износ на производство, наричан по-често аутсорсинг (от английското outsourcing, което е съкращение от Outside Resource Using), е концепция за взимане на вътрешни функции на дадена компания и предоставянето им за изпълнение от външна компания. Организацията, към която се изнася дейността се нарича дестинация на производствения износ (outsource destination)

Има много причини широко да се практикува аутсорсинг. Най-често срещаните от тях са:

  • използване на външни/чужди компетенции
  • трансфериране към дестинация на производствения износ на определени рискове
  • спестяване на финансови средства
  • повишаване на производителността и/или качеството
  • освобождаване на ресурси на компанията за основните ѝ дейности

Сходна е и работата на ишлеме, при която външна фабрика произвежда с материали на компанията-възложител определена продукция. Тя може да се разглежда като производствен износ, който добива огромна популярност в резултат на глобализационните процеси. Основна дестинация е Далечният Изток. Когато изнасянето става в чужбина, се използва понятието задграничен аутсорсинг (или офшорен аутсорсинг).

Аутсорсинг в България

България е много атрактивна дестинация за офшорен аутсорсинг. За 2006 г., тя заема 9то място в класацията на A.T.Kearney[1], с което е единствената страна в Европа, която попада в десетката. През 2010 г. България все още запазва лидерското си място в Европа, но вече е 13та в същата класация[2]. През 2010 България е на първо място в Европа и на друга класация по темата - тази на Gartner[3]. Силно развити аутсорсинг отрасли в страната са:

Факторите, които могат да направят България по-привлекателно място за аутсорсинг и офшоринг, са инфраструктурата, бизнес средата, наличието на достъп до публично и частно финансиране, човешкият капитал и търсенето на международното и местно ниво. [4]

Източници

Външни препратки

Специализирана литература