Георги Гурджиев: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м {{сорткат| -> {{СОРТКАТ:
SassoBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: simple:Gurdjieff
Ред 62: Ред 62:
[[ru:Гурджиев, Георгий Иванович]]
[[ru:Гурджиев, Георгий Иванович]]
[[scn:Georges Ivanovič Gurdjieff]]
[[scn:Georges Ivanovič Gurdjieff]]
[[simple:Gurdjieff]]
[[sv:Georgij Gurdzjijev]]
[[sv:Georgij Gurdzjijev]]
[[ta:ஜார்ஜ் குர்ச்சீயெவ்]]
[[ta:ஜார்ஜ் குர்ச்சீயெவ்]]

Версия от 16:07, 9 януари 2013

Георги Иванович Гурджиев
Գեորգի Իվանովիչ Գյուրջիև
философ-мистик
Роден
Починал
ПогребанФранция

Учил вТбилиска духовна семинария
Семейство

Уебсайтwww.institut-gurdjieff.com
Георги Иванович Гурджиев в Общомедия

Георги Иванович Гурджиев (арменски: Գեորգի Գյուրջիև, гръцки: Γιώργος Γεωργιάδης, руски: Георгий Иванович Гюрджиев) е философ, мистик, учител по свещени ритуални танци и духовен учител от гръцко-арменски произход. Той е роден 13 януари 1866 година и починал на 29 октомври 1949 година. Известен е с въвеждането на термина „Работата”, който според неговите принципи и инструкции се отнася до работа върху самия себе си, или както той по-рано го нарича – „Четвъртият Път”.

Като част от учението си, през различни периоди от живота си, той формира и разпуска няколко училища по света. Твърди, че учението, което е донесъл на Запада произтичащо от неговите собствени преживявания и пътувания изразява истината, която може да бъде открита в древни религии и мъдри учения отнасящи се до себеопознанието на човека и мястото на човечеството във Вселената.

Неговото учение може да бъде обобщено под името на третата му книга „Животът е реален само тогава, когато съм”. Пълното издание на неговите книги се нарича „Цялото и всичкото”.

Идеи

Гурджиев смята състоянието, в което хората се намират за сън, в който те са несъзнавани автомати. "Човекът живее в сън и в сън умира" [1] Въпреки това Гурджиев смята, че е възможно човек да се събуди и да осъзнае живота по-пълно.

Използвани източници

  1. P.D. Ouspensky (1949), In Search of the Miraculous

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата G. I. Gurdjieff в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​