Арондисман: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Изтриване: it:Circondario (strong connection between (2) bg:Арондисман and it:Arrondissement)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Арондисман''' ({{lang-fr|Arrondissement}}) e административна единица (област) в повечето френскоговорещи държави. Терминът се използва и в [[Белгия]] и [[Нидерландия]], където един арондисман е съставен от няколко [[Община|общини]].
'''Арондисман''' [{{lang-fr|arrondissement - окръг (''дословно'')}}, от ''arrondir'' - окръглям] е административна единица във [[Франция]] и в повечето френскоговорещи държави. Терминът се използва също и в [[Белгия]] и [[Нидерландия]], където арондисманът е съставен от няколко [[община|общини]].


[[Франция]] има 100 [[департамент]]а, които са разделени на 342 арондисмана, а те от своя страна се разделят на [[Кантон (административна единица)|кантони]] и общини. Главният град на всеки арондисман се нарича [[субпрефектура]], а когато има град, който е [[префектура]] на департамент, тогава този град действа едновременно като префектура и като субпрефектура в съответния арондисман. Най-големите градове - [[Париж]], [[Лион]] и [[Марсилия]] са разделени на ''общински арондисмани''. Те функционират като подразделения на общината и имат собствен кмет.
Франция има 100 [[департамент]]а, които са разделени на 342 арондисмана, а те от своя страна се разделят на [[Кантон (административна единица)|кантони]] и общини. Главният град на всеки арондисман се нарича [[субпрефектура]], а когато има град, който е [[префектура]] на департамент, тогава този град действа едновременно като префектура и като субпрефектура в съответния арондисман. Най-големите градове - [[Париж]], [[Лион]] и [[Марсилия]], са разделени на ''общински арондисмани'' (съответстващи на градски [[район]]и в България). Те функционират като подразделения на общината и имат собствен кмет.


Въпреки, че понякога се определят като ''окръзи'', арондисманите не бива да се бъркат с ''ведомствени окръзи'', които са обединения на общините в рамките на един департамент.
Въпреки че понякога се определят като ''окръзи'', арондисманите не бива да се бъркат с т.нар. ''ведомствени окръзи'', които са обединения на общините в рамките на един департамент.


[[Категория:Административни единици]]
[[Категория:Административно деление на Франция]]
[[Категория:Административно деление на Франция]]
[[Категория:Административно деление на Нидерландия]]
[[Категория:Административно деление на Белгия]]


{{гео-мъниче}}
{{гео-мъниче}}
{{Франция-мъниче}}

Версия от 13:00, 15 май 2014

Арондисман [[[:Шаблон:Lang-fr]], от arrondir - окръглям] е административна единица във Франция и в повечето френскоговорещи държави. Терминът се използва също и в Белгия и Нидерландия, където арондисманът е съставен от няколко общини.

Франция има 100 департамента, които са разделени на 342 арондисмана, а те от своя страна се разделят на кантони и общини. Главният град на всеки арондисман се нарича субпрефектура, а когато има град, който е префектура на департамент, тогава този град действа едновременно като префектура и като субпрефектура в съответния арондисман. Най-големите градове - Париж, Лион и Марсилия, са разделени на общински арондисмани (съответстващи на градски райони в България). Те функционират като подразделения на общината и имат собствен кмет.

Въпреки че понякога се определят като окръзи, арондисманите не бива да се бъркат с т.нар. ведомствени окръзи, които са обединения на общините в рамките на един департамент.

Шаблон:Гео-мъниче