Наклонение: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Източник?
Ред 17: Ред 17:
Пример: „Той изял хляба с чубрица“.
Пример: „Той изял хляба с чубрица“.


''Забележка:'' В по-старата литература и в някои съвременни учебници по български език се среща и [[преизказно наклонение]], говорещият не е свидетел и не гарантира, че е истина. Напоследък се утвърждава все повече схващането, че преизказните форми не бива да се отнасят към наклоненията, а към [[евиденциал]]ите. Аргументът е, че преизказните форми не представят отношението на действието към действителността, а на говорещия към информацията (а именно: че не я е добил като свидетел на действието, а от друго лице).
''Забележка:'' В по-старата литература и в някои съвременни учебници по български език се среща и [[преизказно наклонение]], говорещият не е свидетел и не гарантира, че е истина. {{източник|Напоследък се утвърждава все повече схващането, че преизказните форми не бива да се отнасят към наклоненията, а към [[евиденциал]]ите.|2016|08|29}} Аргументът е, че преизказните форми не представят отношението на действието към действителността, а на говорещия към информацията (а именно: че не я е добил като свидетел на действието, а от друго лице).


[[Категория:Глагол]]
[[Категория:Глагол]]

Версия от 14:32, 29 август 2016

Наклонението е граматичен признак на глагола, чрез който говорещият изразява в какво отношение според него се намира глаголното действие спрямо реалността.

Наклонения в български език

Наклоненията в българският език са:

  1. Изявително наклонение (индикатив) — действието се представя като реално, говорещият е свидетел. Ядеш хляба с чубрица.
  2. Повелително наклонение (императив) — говорещият иска действието да се извърши. Яжте хляба с чубрица! (2 л., мн.ч.)
  3. Условно наклонение (кондиционал) — говорещият предполага, че ако е налице дадено условие, действието ще се извърши. Ако имаше хляб, би ли го ял с чубрица?

Често условното наклонение се използва при учтиви молби.

Пример: „Би ли ми подал хляба?“

Връзката на тези учтиви молби с условността е явна при изречения от типа: „Би ли ми подал хляба, ако обичаш?“. Тук се подчертава, че условието за изпълнението на действието е волята на слушателя.

Пример: „Той изял хляба с чубрица“.

Забележка: В по-старата литература и в някои съвременни учебници по български език се среща и преизказно наклонение, говорещият не е свидетел и не гарантира, че е истина. Напоследък се утвърждава все повече схващането, че преизказните форми не бива да се отнасят към наклоненията, а към евиденциалите.[източник? (Поискан преди 2798 дни)] Аргументът е, че преизказните форми не представят отношението на действието към действителността, а на говорещия към информацията (а именно: че не я е добил като свидетел на действието, а от друго лице).