Венец (анатомия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 53 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q104280.
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{друго значение|Зъбен венец|Венец|Венец}}
{{друго значение|Зъбен венец|Венец|Венец}}


'''Венец''' е месестата обвивка на [[челюст]]та при корените на [[зъби]]те. [[Хистология|Хистологически]], венецът се състои от многослоен плосък [[епител]]. Здравето на венците може да влияе на цялостното здраве на организма.<ref>{{икона|en}} [https://www.sciencenews.org/article/gum-disease-opens-body-host-infections Gum disease opens up the body to a host of infections]</ref>
==Устройство на зъбния венец==

== Устройство на зъбния венец ==
{{раздел-мъниче}}
{{раздел-мъниче}}

==Заболявания на зъбния венец==
== Заболявания на зъбния венец ==
{{раздел-мъниче}}
{{раздел-мъниче}}
[[Image:Eruptingtoothwithlabels11-24-05.jpg|мини|1 - [[Зъб]]<br />2 - '''Венец'''<br />3 - [[Алвеоларна кост]]<br />4 - [[Периодонт]].]]
[[Image:Eruptingtoothwithlabels11-24-05.jpg|мини|1 – [[Зъб]]<br />2 – '''Венец'''<br />3 – [[Алвеоларна кост]]<br />4 – [[Периодонт]].]]
Състоянието на венците е от съществено значение за запазване на [[зъби]]те. Здравите венци могат да се познаят по цвета - те са [[розов]]и, а не [[червен]]и и квърочервени.
Състоянието на венците е от съществено значение за запазване на [[зъби]]те. Здравите венци могат да се познаят по цвета – те са [[розов]]и, а не [[червен цвят|червен]]и и квърочервени.

Най-голямата заплаха за венците е [[зъбна плака|зъбната плака]]. Тя се състои от [[микроорганизми]] - 70%, и смесица от продукти на бактериалната активност, [[протеин]]и от [[слюнка]]та, [[въглехидрат]]и, остатъци от [[храна]], клетки от венците и др. - 30%. Когато зъбната плака в продължение на много време не се почиства добре, това води до [[гингивит]] (възпаление на венците), [[пародонтит]] (пародонтоза) и в крайна сметка до загуба на зъбите.
Най-голямата заплаха за венците е [[зъбна плака|зъбната плака]]. Тя се състои от [[микроорганизми]] – 70%, и смесица от продукти на бактериалната активност, [[протеин]]и от [[слюнка]]та, [[въглехидрат]]и, остатъци от [[храна]], клетки от венците и др. – 30%. Когато зъбната плака в продължение на много време не се почиства добре, това води до [[гингивит]] (възпаление на венците), [[пародонтит]] (пародонтоза) и в крайна сметка до загуба на зъбите.


Най-застрашени от тези заболявания са следните групи:
Най-застрашени от тези заболявания са следните групи:
* [[Хормон]]ални промени в течение на жизнения цикъл на [[жена]]та - [[пубертет]], [[бременност]] и [[менопауза]], правят развитието на гингивит по-лесно. Повлиян от хормони гингивит, се появява при някои подрастващи, често при бременни жени и като нежелана реакция при ползване на перорални противозачатъчни средства. Значима прогресия на свързания с бременността гингивит може да доведе до по-тежка пародонтална болест.
* [[Хормон]]ални промени в течение на жизнения цикъл на [[жена]]та – [[пубертет]], [[бременност]] и [[менопауза]], правят развитието на гингивит по-лесно. Повлиян от хормони гингивит, се появява при някои подрастващи, често при бременни жени и като нежелана реакция при ползване на перорални противозачатъчни средства. Значима прогресия на свързания с бременността гингивит може да доведе до по-тежка пародонтална болест.
* [[Пушене]]то е един от най-значимите рискови фактори за развитие на пародонтални заболявания. На това се дължат половината от случаите на парадонтити. В сравнение с непушачите, при пушачите индексът на плаката е по-висок, а тежестта на гингивита - по-голяма. Хората, които продължават да пушат, с по-голяма вероятност развиват напреднала форма на пародонтит.
* [[Пушене]]то е един от най-значимите рискови фактори за развитие на пародонтални заболявания. На това се дължат половината от случаите на парадонтити. В сравнение с непушачите, при пушачите индексът на плаката е по-висок, а тежестта на гингивита – по-голяма. Хората, които продължават да пушат, с по-голяма вероятност развиват напреднала форма на пародонтит.
* [[диабет|Захарният диабет]] повишава податливостта и влошава тежестта и прогрсията на пародонталната болест. Съвременни научни изследвания сочат, че самите пародонтални заболявания могат да влошат диабета, като затруднят контрола на нивата на [[кръвна захар|кръвната захар]].
* [[диабет|Захарният диабет]] повишава податливостта и влошава тежестта и прогрсията на пародонталната болест. Съвременни научни изследвания сочат, че самите пародонтални заболявания могат да влошат диабета, като затруднят контрола на нивата на [[кръвна захар|кръвната захар]].


== Източници ==
<references/>

{{анатомия-мъниче}}
[[Категория:Устна кухина]]
[[Категория:Устна кухина]]

Версия от 18:09, 2 май 2017

Тази статия е за Зъбен венец. За Венец вижте Венец.

Венец е месестата обвивка на челюстта при корените на зъбите. Хистологически, венецът се състои от многослоен плосък епител. Здравето на венците може да влияе на цялостното здраве на организма.[1]

Устройство на зъбния венец

Заболявания на зъбния венец

1 – Зъб
2 – Венец
3 – Алвеоларна кост
4 – Периодонт.

Състоянието на венците е от съществено значение за запазване на зъбите. Здравите венци могат да се познаят по цвета – те са розови, а не червени и квърочервени.

Най-голямата заплаха за венците е зъбната плака. Тя се състои от микроорганизми – 70%, и смесица от продукти на бактериалната активност, протеини от слюнката, въглехидрати, остатъци от храна, клетки от венците и др. – 30%. Когато зъбната плака в продължение на много време не се почиства добре, това води до гингивит (възпаление на венците), пародонтит (пародонтоза) и в крайна сметка до загуба на зъбите.

Най-застрашени от тези заболявания са следните групи:

  • Хормонални промени в течение на жизнения цикъл на жената – пубертет, бременност и менопауза, правят развитието на гингивит по-лесно. Повлиян от хормони гингивит, се появява при някои подрастващи, често при бременни жени и като нежелана реакция при ползване на перорални противозачатъчни средства. Значима прогресия на свързания с бременността гингивит може да доведе до по-тежка пародонтална болест.
  • Пушенето е един от най-значимите рискови фактори за развитие на пародонтални заболявания. На това се дължат половината от случаите на парадонтити. В сравнение с непушачите, при пушачите индексът на плаката е по-висок, а тежестта на гингивита – по-голяма. Хората, които продължават да пушат, с по-голяма вероятност развиват напреднала форма на пародонтит.
  • Захарният диабет повишава податливостта и влошава тежестта и прогрсията на пародонталната болест. Съвременни научни изследвания сочат, че самите пародонтални заболявания могат да влошат диабета, като затруднят контрола на нивата на кръвната захар.

Източници

Шаблон:Анатомия-мъниче