Телекс: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне {{без източници}}
Steinsplitter (беседа | приноси)
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
[[File:Telex.jpg|thumb|250px|Телекс Т100 на Сименс]]
[[File:Siemens T100 Telex.jpg|thumb|250px|Телекс Т100 на Сименс]]
'''Телекс''' е вид [[телеграф]]ен апарат, съставен от [[телетип]] и [[телефон]]ен апарат с шайба за набиране на номера, използвана за предаване на текстови съобщения по прост електрически канал.
'''Телекс''' е вид [[телеграф]]ен апарат, съставен от [[телетип]] и [[телефон]]ен апарат с шайба за набиране на номера, използвана за предаване на текстови съобщения по прост електрически канал.



Версия от 15:35, 4 декември 2017

Телекс Т100 на Сименс

Телекс е вид телеграфен апарат, съставен от телетип и телефонен апарат с шайба за набиране на номера, използвана за предаване на текстови съобщения по прост електрически канал.

Телексът е създаден е около 1930 г. благодарение на изобретенията на такива инженери като Роял Хаус Шаблон:Lang-en, Дейвид Хюз, Едуард Клайншмид, Чарлз Кръм, Емил Бодо и Фредерик Крийд. Негов непосредствен предшественик е т.нар. „тикърен апарат“ (Шаблон:Lang-en), който служел за бързо предаване на борсовите котировки. Една от най-ранните му реализации е на Томас Едисон от 1869 г. — т.нар. „Универсален тикърен аппарат“, който имал скорост на печат около един символ за секунда.

Първият телекс е произведен през 1931 г. от американската фирма AT&T. Телексът позволява бързото съединяване между абонатите на телеграфната мрежа, тъй като те имат уникални номера (номер на телекс). Практически едновременно в Германия и Великобритания са създадени национални телеграфни мрежи, наречени Telex (Шаблон:Lang-en). Малко по-късно в САЩ също е създадена подобна мрежа, но под името TWX (Шаблон:Lang-en). Мрежите за международно телеграфиране непрекъснато се разширяват и към 1970 телексната мрежа обединява абонати от над 100 страни по света. След 1980-те години обаче на пазара се появяват евтините и практични факс машини и телексната мрежа започва да отстъпва позициите си в полза на връзката по факс.