Национално знаме на Бутан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Crashlanded (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Emil (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
Националното <b>знаме на [[Бутан]]</b> се състои от бял [[дракон]] на оранжев и жълт фон. То е разделено по [[диагонал]] на два триъгълника. Горният е жълт, а долния - оранжев. Драконът е центриран по разделната линия.
'''Националното знаме на [[Бутан]]''' се състои от бял [[дракон]] на оранжев и жълт фон. То е разделено по [[диагонал]] на два триъгълника. Горният е жълт, а долния - оранжев. Драконът е центриран по разделната линия.


С малки промени, този флаг се използва от [[19 век]]. Сегашния си вид придобива през [[1960]] г.
С малки промени, този флаг се използва от [[19 век]]. Сегашния си вид придобива през [[1960]] г.


Драконът изобразен на знамето, <i>Druk</i> или драконът на гръмотевиците, представя местното тибетско название на Бутан — Земята на Дракона. Драконът е сграбчил в ноктите си скъпоценни камъни, символизиращи изобилие. Жълтият цвят символизира светската [[монархия]], а оранжевия — [[будизъм|будизма]].
Драконът изобразен на знамето, ''Druk'' или драконът на гръмотевиците, представя местното тибетско название на Бутан — Земята на Дракона. Драконът е сграбчил в ноктите си скъпоценни камъни, символизиращи изобилие. Жълтият цвят символизира светската [[монархия]], а оранжевия — [[будизма]].


Флагът е един от малкото национални знамена, върху които оранжевият цвят е основен и е едно от двете знамена, върху които е изобразен дракон (другото е [[Национално знаме на Уелс|знамето на Уелс]]).
Флагът е един от малкото национални знамена, върху които оранжевият цвят е основен и е едно от двете знамена, върху които е изобразен дракон (другото е [[Знаме на Уелс|знамето на Уелс]]).
[[Картинка:Flag of Bhutan.svg|мини|дясно]]
[[Картинка:Flag of Bhutan.svg|мини|дясно]]

[[Категория:Национални знамена|Бутан]]

[[be:Сцяг Бутана]]
[[cs:Bhútánská vlajka]]
[[de:Flagge Bhutans]]
[[et:Bhutani lipp]]
[[el:Σημαία του Μπουτάν]]
[[en:Flag of Bhutan]]
[[es:Bandera de Bután]]
[[eu:Bhutango bandera]]
[[fi:Bhutanin lippu]]
[[fr:Drapeau du Bhoutan]]
[[he:דגל בהוטן]]
[[hu:Bhután zászlaja]]
[[it:Bandiera del Bhutan]]
[[ja:ブータンの国旗]]
[[lt:Butano vėliava]]
[[nl:Vlag van Bhutan]]
[[no:Bhutans flagg]]
[[pl:Flaga Bhutanu]]
[[pt:Bandeira do Butão]]
[[ro:Steagul Bhutanului]]
[[ru:Флаг Бутана]]
[[sk:Vlajka Bhutánu]]
[[sv:Bhutans flagga]]
[[th:ธงชาติภูฏาน]]
[[tr:Butan Bayrağı]]
[[zh:不丹国旗]]

Версия от 14:17, 16 май 2007

Националното знаме на Бутан се състои от бял дракон на оранжев и жълт фон. То е разделено по диагонал на два триъгълника. Горният е жълт, а долния - оранжев. Драконът е центриран по разделната линия.

С малки промени, този флаг се използва от 19 век. Сегашния си вид придобива през 1960 г.

Драконът изобразен на знамето, Druk или драконът на гръмотевиците, представя местното тибетско название на Бутан — Земята на Дракона. Драконът е сграбчил в ноктите си скъпоценни камъни, символизиращи изобилие. Жълтият цвят символизира светската монархия, а оранжевия — будизма.

Флагът е един от малкото национални знамена, върху които оранжевият цвят е основен и е едно от двете знамена, върху които е изобразен дракон (другото е знамето на Уелс).